May 16, 2024
logo
computer

Ce Este SOC?

Răspunsul rapid la amenințările cibernetice, protejarea cuprinzătoare a rețelelor de calculatoare și gestionarea securității unei organizații în timp real sunt doar câteva dintre sarcinile pe care SOC le rezolvă. În acest articol descriem sistemele SOC, ce pot oferi acestea companiei și cum ar putea fi implementate.

SOC: Definiție

SOC (Security Operations Center) reprezintă un sistem de ansamblu care combină oamenii, procesele și tehnologia pentru a atinge un obiectiv de importanță globală: reducerea riscurilor prin creșterea securității cibernetice într-o organizație. Totodată, în primul rând, SOC înseamnă o echipă de experți în securitate înarmați cu tehnologii pentru a detecta, analiza, raporta și preveni amenințările cibernetice. Cyber Specialiștii SOC au misiunea de a acționa în caz de urgență: apar rapid la locul potrivit, analizează amenințările și iau măsurile adecvate. De asemenea, un alt obiectiv cheie a activității acestor specialiști constă în prevenirea riscurilor de vulnerabilitate cibernetică.

Obiective SOC: Ce poate oferi un sistem soc afacerii tale?

  • Monitorizează și analizează potențialele riscuri în timp real;
  • Previne amenințările cibernetice prin scanarea continuă a rețelelor de calculatoare pentru a detecta toate punctele vulnerabile;
  • Răspunde rapid la incidentele deja produse;
  • Generează rapoarte privind starea securității, incidentele cibernetice și tiparele de comportament ale inamicului;
  • Analizează în mod constant cantități mari de date. Centrul de securitate colectează, stochează și analizează zilnic zeci până la sute de milioane de evenimente de securitate. Toate aceste date sunt controlate de experți: aceștia se implică în muncă atunci când este necesar și decid cum să procedeze cu amenințările identificate.

De ce au nevoie companiile de SOC?

SOC facilitează monitorizarea continuă a securității companiei la toate nivelurile. Amenințările cibernetice și criminalii cibernetici din spatele lor nu au pauze sau zile libere. Numai monitorizarea și scanarea constantă a activității de rețea te pot ajuta să identifici prompt potențialele incidente legate de securitatea datelor.

SOC permite o colectare, stocare și analiză a informațiilor despre intruziuni și amenințări cibernetice. În acest sens, centrul de securitate devine o bază de cunoștințe unică pentru toate incidentele din rețea. Probabilitatea ca datele semnificative despre atacuri sau amenințări cibernetice să fie trecute cu vederea tinde la zero.

Un sistem SOC unește toate diviziunile companiei și îndreaptă eforturile colective spre rezolvarea eficeintă a problemelor de securitate.

Implementarea, mentenanța și actualizarea unui sistem SOC reduce considerabil riscurile pentru securitatea companiei. Companiile care au implementat sisteme SOC dispun de toate resursele necesare pentru a facilita analiza amenințărilor din rețea, înțelegerea cauzelor acestora și prevenirea atacurilor repetate.

SOC permite reducerea treptată a costurilor de securitate cibernetică. Fie că te preocupi de protejarea unui centru de date mic, o infrastructură cloud sau un mediu hibrid, un sistem SOC binedefinit te poate ajuta să reduci costurile de securitate pe termen lung.

Cum implementezi un sistem SOC într-o organizație?

Constituirea unui centru modern de securitate necesită mult mai mult decât investiții în echipamente și specialiști. Implementarea unui sistem SOC presupune un proces complex, consituit din câteva etape pe care le descriem în continuare.

  1. Evaluează potențialul organizației. Înainte de a construi propriul centru de securitate pentru compania ta, evaluează potențialul organizației și întocmește un plan de risc detaliat. Este important să fii pregătit să gestionezi un flux continuu de avertismente de securitate, inclusiv cele false. Totodată, echipa ta de experți va fi supraîncărcată cu date despre amenințări și nu va fi întotdeauna capabilă să le neutralizeze și să le prevină. Astfel, pentru a evalua potențialele amenințări, propune-ți să răspunzi la trei întrebări cheie: – Ce amenințări sunt periculoase pentru afaceri? – Cum arată fiecare dintre aceste amenințări? – Cum le va detecta și bloca SOC?
  2. Construiește o echipă de experți. Munca unei echipe de experți în securitate depinde de organizație, de obiectivele și nevoile acesteia. Aceasta ar putea fi o echipă permanentă în cadrul organizației sau o echipă externă de profesioniști în IT. Centrul de securitate ar trebui să angajeze personal calificat și certificat. Întrucât provocările și amenințările se schimbă constant, compania ta va avea nevoie de oameni dispuși să învețe rapid, să se adapteze și să poată gândi out of the box.
  3. Ține mâna pe puls și fii la curent cu noile amenințări. Pentru a asigura un sistem de securitate bine definit, este important să ții pasul cu tendințele din mediul de securitate cibernetică. Fii printre primii care învață despre noi amenințări și oferă cunoștințele și abilitățile necesare echipei. Metodele de detectare și protecție care erau eficiente în urmă cu doi sau trei ani sunt probabil depășite și nu sunt up to date în raport cu amenințările actuale.
  4. Elaborează un model SOC. SOC poate funcționa într-o manieră centralizată sau descentralizată. În primul caz, alertele, videoclipurile de la camerele de supraveghere și alte informații secrete sunt trimise la Global Security Center (GSOC) al companiei din birouri separate. Într-un model descentralizat, SOC-urile regionale funcționează izolat și transmit doar informații critice către sediul central. În orice caz, trebuie să stabiliți legături strânse între echipele de experți în securitate, IT și alte departamente.

Probabil ai auzit și nu doar o dată fraza clișeu: IT a evoluat enorm în ultimele decenii și a schimbat esențial modul în care se conectează oamenii funcționează afacerile. Datorită faptului că se află într-un continuu progres, sistemele informaționale, schimbul de cunoștințe, colectarea de informații, automatizarea proceselor – sunt doar câteva activități care sunt facilitate datorită tehnologiilor IT.

Poate că ai ratat

4 min read
4 min read