3 IDEI DE AFACERI INEDITE CU AJUTORUL UNEI DRONE PROFESIONALE

Advertoriale (de , May 10, 2018)

Nu doar ideea de afacere este importantă: trebuie să ştii ce tip de dronă se potriveşte cu serviciul pe care vrei să-l oferi, unde poţi urma cursuri dedicate piloţilor de drone, dar şi care sunt reglementările legislative în vigoare, în România.

În ţara noastră, dronele profesionale sunt folosite mai întotdeauna drept camere video teleghidate, pentru filmări spectaculoase în marketing, la nunţi sau la diverse alte evenimente. Însă o dronă poate fi folosită în mult mai multe scopuri profitabile, unele dintre ele de-a dreptul uimitoare.

Monitorizare agricolă

În alte ţări, dronele sunt utilizate tot mai mult pentru monitorizarea terenurilor şi a culturilor agricole. Cantitatea de date pe care un astfel de dispozitiv o poate înregistra într-un singur zbor este uriaşă, mai ales dacă este dotat cu cameră de termoviziune sau cu senzori.

Informaţiile culese acoperă aproape toată gama de indici de care ar avea nevoie un agricultor: cât de hidratat este solul, care sunt zonele infestate de paraziţi sau dăunători sau dacă plantele au nevoie sau nu de îngrăşăminte.

Pe scurt, o dronă poate să îndeplinească, în doar câteva ore, toate operaţiunile care până acum i-ar fi luat unui agricultor zile întregi să le ducă la bun sfârşit, luând la pas fiecare metru pătrat al culturilor sale.

Supraveghere, monitorizare şi verificare în construcţii

În străinătate, dronele profesionale sunt considerate o soluţie ideală şi sigură pentru inspectarea şi verificarea clădirilor şi structurilor aflate în construcţie. Pot prelua imagini de ansamblu sau detaliate din locuri greu accesibile, fără ca vieţile angajaţilor să mai fie puse în pericol.

La fel de uşor pot fi folosite pentru maparea 3D a unor construcţii industriale, în special a coşurilor şi furnalelor, mai ales dacă sunt dotate cu senzorii potriviţi. La scară mare, dronele sunt utilizate şi pentru măsurători topografice în planificarea şi mentenanţa căilor ferate, a drumurilor sau a magistralelor de conducte.

Operaţiuni de căutare şi salvare

Unul dintre marile avantaje ale dronelor, pe lângă manevrabilitate, este capacitatea de a putea fi operate pe timpul nopţii, cu ajutorul camerelor cu infraroşii. Asta le face extrem de utile în cazul dispariţiei unor persoane sau pentru supravegherea proprietăţilor private.

Cel puţin în cazul căutărilor persoanelor dispărute, dronele pot ajunge în locuri în care oamenii nu au acces sau în zone care le-ar pune vieţile în pericol – pe crestele munţilor sau pe versanţii unde există risc de avalanşă, de exemplu.

O firmă specializată în căutări şi supraveghere cu ajutorul dronelor poate fi o idee bună de afaceri. Pentru că, de cele mai multe ori, operaţiunile de “search and rescue” se desfăşoară sub coordonarea autorităţilor, ca să-ţi poţi oferi cu succes serviciile ai nevoie de echipament profesional şi de experienţă în pilotarea dronelor – sau, cel puţin, de un curs absolvit în domeniu.

3 modele performante de drone profesionale

La fel ca aparatele foto, camerele video sau laptopurile, şi dronele vin în nenumărate modele cu nenumărate specificaţii. Înainte să faci o achiziţie care mai târziu se va dovedi că a fost inutilă, trebuie să verifici ce tip de dronă este mai potrivită pentru viitoarea ta afacere.

De exemplu, dacă vrei stabilitate în zbor şi imagine impecabilă, ai nevoie de o dronă quadcopter cu stabilizator şi o cameră 4K, în timp ce dronele de curse au alte specificaţii, mai potrivite pentru acest rol.

  • DJI Phantom 3 SE – este perfectă pentru filmări de înaltă rezoluţie: camera 4K oferă imagini de o calitate excelentă, are o autonomie de zbor de 25 de minute, o rază de acţiune de 4 kilometri şi este extrem de fiabilă. Sistemul de poziţionare inteligentă asistă operatorul, iar drona poate zbura constant chiar dacă nu are acces la GPS.
  • Walkera Scout X4 – este o dronă extrem de stabilă în condiţii meteo nefavorabile, iar una dintre cele mai importante caracteristici ale ei este posibilitatea de a-i suplimenta cele patru motoare din dotarea standard cu încă patru. Acest upgrade îi îmbunătăţeşte radical şi viteza, dar şi capacitatea de a ridica obiecte. Are o autonomie de zbor de 25 de minute, o rază maximă de 2 kilometri şi include un monitor de transmisie a imaginilor în timp real, ceea ce o face ideală, între altele, pentru misiuni de căutare şi salvare.
  • DJI Agras MG 1S – este o dronă profesională din categoria quadcopter creată special pentru operaţiuni agricole. Dotată cu un pulverizator şi cu platforma DJI pentru Managementul Agriculturii, poate executa operaţiuni de stropire a culturilor, iar controller-ul avansat permite operatorului să-şi planifice şi să gestioneze zborurile în timp real.

Urmează un curs de pilotaj pentru drone

Încet, dar sigur, pasionaţii de drone fac şi în România trecerea de la hobby la profesie, iar tendinţa e tot mai evidentă: în ultimii ani au apărut zeci de şcoli de pilotaj pentru operatorii de drone. Poate ai crede că nu ai nevoie de aşa ceva, însă dacă vrei să-ţi achiziţionezi o dronă profesională care costă câteva mii de euro, e indicat să fii pregătit pentru toate situaţiile neprevăzute care pot apărea.

Iată câteva şcoli de pilotaj dedicate dronelor:

  • Universitatea Hyperion – se consideră  “prima și singura instituție de învățământ din România care organizează cursuri de pilotaj cu drone comerciale“. Cursurile durează 4 săptămâni. La final, cursanţii vor primi un certificat de pilot de dronă.
  • Vehiculefarapilot.ro – cursurile sunt susţinute în cadrul Institutului de Training, Studii şi Cercetări pentru Sisteme de Vehicule fără Pilot. Zona de testare a dronelor este în apropiere de localitatea Mircea Vodă, pe DN 71, care leagă Capitala de Târgovişte.
  • Dacă, din diverse motive, nu vrei să te înscrii la o şcoală de pilotaj drone din România, găseşti online zeci de cursuri – şi gratuite, şi cu plată – care te învaţă bazele pilotării unei drone. De exemplu, uavcoach.com oferă astfel de cursuri încă din 2014.

Dacă vrei să-ţi deschizi o afacere bazată pe filmări cu ajutorul dronelor, nu e suficient să o cumperi pe cea mai performantă şi să duci până la capăt un curs de pilotare. În România, legislaţia în acest domeniu este destul de tulbure, iar singurii în măsură să-ţi spună în ce condiţii poţi lansa o dronă sunt specialiştii Autorităţii Aeronautice Civile Române.

Pe site-ul AACR găseşti Ghidul de Operare a aeronavelor fără pilot, unde se află cele mai importante informaţii despre condiţiile legale de operare a dronelor.

 

Sursa foto: Shutterstock


Tags:

Trackbacks

Leave a Trackback