Dragi cititori [editorial ITU]

Tendinte (de , April 13, 2018)

Autor : Marco Obiso

Dacă în 2017 atacurile cibernetice complexe, la scară globlă și știrile false dădeau titlurile din media principală aproape în fiecare săptămână, anul acesta se pare că pornim de la un nivel încă și mai ridicat, datorită descoperirii unor vulnerabilități la nivelul componentei celei mai vitale a dispozitivelor noastre: procesorul însuși.

Prin urmare, mai mult ca niciodată, creșterea conștientizării, educația și dezvoltarea de capacități în domeniul securității cibernetice, reziliența și apărarea sunt cheia pentru o viață digitală mai bună, mai sigură și mai plăcută.

ITU își continuă eforturile în toate domeniile, prin implicarea membrilor săi preum și prin promovarea unor parteneriate eficiente în acest domeniu.

În numărul curent al revistei, veți găsi un exemplu de realizări proactive și pozitive, în domeniul partajării de informații despre amenințări și soluții între actori din toate sectoarele implicate: specialiști din domeniul public și privat, dar și utilizatori din aceste domenii.

Salutăm multiplicarea și adaptarea, de către Swiss Webacademy și partenerii săi, a conceptului de platformă de dialog pentru Europa Centrală, dezvoltată în Sibiu, începând din 2013. Nașterea platformei anuale de dialog dedicată Europei de Vest (în Porrentruy, Jura, aka “Cybersecurity-Elveția”) și, în luna mai a evenimentului care va avea loc în Noto (Sicilia), focalizat pe ecosistemul mediteranean sunt evenimente foarte necesare care să se adauge celor existente.

Mai presus de toate, multe congrese, conferințe și întâlniri se încheie odată cu panelul final, după ultima prezentare. Cybersecurity-Elveția continuă prin livrarea, în 4 limbi, a peste 40 de pagini de white paper, permițând tuturor să ia contact cu substanța de bază a prezentărilor tuturor speaker-ilor prezenți, furnizând teme de gândire și multe idei care să fie dezvoltate ulterior, deoarece evenimentul, sprijinit de ITU, ia în considerare multe elemente importante de securitate cu impact asupra sau provenind din lumea digitală.

Cu o zi înainte de conferința de la Sibiu, precum și a evenimentului de la Porrentruy, Swiss Webacademy, susținută de departamente specializate din Poliția Română și Elvețiană, au stabilit un nou record european și elvețian în privința numărului de copii și adolescenți care au fost conștientizați de pericolele care îi înconjoară în lumea virtuală precum și asupra celor mai bune și mai ușoare precauții pe care trebuie să le ia.

Prin urmare, ITU a decis să se alăture și să co-organizeze o zi de conștientizare care să fie oferită de Swiss Webacademy copiilor sicilieni și adolescenților din Noto, în 9 mai, în parteneriat cu prestigioasa Poliție Italiană Națională de Comunicații și cu Departamentul Cyber al Centrului Global de Securitate Cyber (înființat de Poșta Italiană).

Educația și cultura de securitate cibernetică, într-o lume în care noi, oamenii, suntem cea mai slabă verigă în linia digitală de apărare, sunt obligatorii. Avem datoria sa lucrăm împreună în acest domeniu pentru a oferi tinerilor informațiile necesare pentru a evita principalele capcane și pericole.

 

Marco Obiso


Tags: ,

Trackbacks

Leave a Trackback