Când mobilitatea începe să prezinte mai multe riscuri decât avantaje…

Focus (de , April 13, 2018)

Cu toții ne-am obișnuit să mergem oriunde cu smartphone-ul sau tableta, să accesăm materiale personale și profesionale cu ele, fără să fim conștienți de ansamblul amenințărilor care ne privesc în mod direct, din momentul în care am considerat cu toții că un smartphone este nici mai mult nici mai puțin decât un laptop de rezervă.

Această alegere, puternic promovată de către marketing și aplicată de către numeroși patroni pentru a fi în contact permanent cu angajații și informațiile firmei lor, nu a fost urmărită suficient de atent de către instituțiile competente în domeniul conștientizării.

Ori exact în anul care a început intră în vigoare 2 regulamente care vor face dintr-un smartphone cea mai importantă unealtă pentru proprietarul său: prin PS2D, giganți mondiali precum Apple, Amazon, Microsoft pot să devină “banca” dvs. cu servicii și plată prin… smartphone. Comod, desigur. Sigur? Rămâne de văzut… Prin GDPR, pierderea datelor personale ale altora devine o infracțiune sancționată cu amenzi care pot merge până la 4% din cifra de afaceri anuală a unei firme…

Ori cum să protejăm datele accesate prin cea mai nesigură dintre uneltele IT? Această dilemă este deja tranșată de către mediul de afaceri, pentru care securitatea nu este un parametru primordial, ci rentabilitatea. Astfel, în următorii 2 ani, mai mult de 80% dintre date vor fi accesate, la nivel mondial, prin intermediul unui dispozitiv mobil, cu consecințe care nici nu pot fi cuantificate încă.

De ce? Nu numai pentru că fiecare nouă generație de smartphone este mai performantă decât cea de dinainte, și vorbim de cam 3-4 generații pe an în ceea ce privește lansările pe piață a noilor modele de către firmele de top!

Mai mult, îndeplinirea condițiilor tehnice și punerea la dispoziția publicului larg a 5G se va desfășura în toată UE până în 2021, probabil mai devreme. Ori față de 4G, 5G mărește de 30 de ori rapiditatea tranzitului și a recepției datelor. Viteza impresionantă la care se va ajunge le va permite smarphone-urilor, în multe zone ale Europei, să devină chiar mult mai rapide în folosirea resurselor digitale decât laptop-urile legate la fibră, în zone care nu au fibră optică de mare viteză.

Modul în care serviciile secrete și armata SUA au fost victimele directe ale folosirii unei aplicații de sport(!), sau ce poate să dăruiască competitorilor simpla prezență a unui smartphone în cadrul unei reuniuni strategice și mai multe despre această tematică veți regăsi în textele lui Nicola Sotira și Giancarlo Butti.

Cât despre faptul că securitatea digitală a ajuns să înglobeze securitatea noastră fizică și implică toate sectoarele și toate momentele din viețile noastre, veți găsi multe puncte, pentru a avea o panoramă la 360° în rezumatul prezentărilor ținute în cadrul congresului “Cybbersecurity-Switzerland”.

De azi, mai mult ca niciodată, e-viața, m-viața, și viața pur și simplu a fiecărui om este la un nivel de risc care el însuși trebuie să fie delimitat prin setări și folosiri sau nu a anumitor unelte sau aplicații…

Autor: Laurent Chrzanovski


Tags: , ,

Trackbacks

Leave a Trackback