Quagga – o poveste despre drumuri

Ponturi (de , March 9, 2018)

Printre tineri – studenți, sau chiar elevi în clasele mari de liceu – a rămas la modă să dobândești primele noțiuni referitoare la rețelele de calculatoare urmând cursul CCNA de la Cisco Systems. Desigur, un curs excelent, de referință, dar nu m-am putut abține niciodată să mă întreb ce bază reală au, în România, ambițiile profesionale ale mulțimii de absolvenți. CCNA e un curs detaliat și relativ amplu, prea complex de urmat dacă scopul e numai să construiești o rețea acasă sau pe scara blocului. Cât despre perspective de afaceri sau angajare, mi-aș dori sincer ca mai multe firme românești să aibă capacitatea și interesul de a se dota cu tehnologie de nivel Cisco. Din păcate, realitatea arată cu totul altfel: cele mai multe rutere pe care le zărim prin birouri sunt mici cutii de plastic, dintre cele care se găsesc în supermarket…

Ce faceți, deci, atunci când firma al cărui angajat IT sunteți are nevoi de comunicare mai mari decât o simplă rețea casnică, dar nu știe, nu-și permite sau nu vrea să cumpere echipamente de vârf? Cursurile CCNA rămân o amintire frumoasă, însă pur teoretică: noțiunile învățate alunecă treptat în uitare, în timp ce Dvs. trăiți printre „spectaculoase” Excel-uri conținând liste de licențe antivirus, ecrane albastre, cabluri Ethernet întrerupte și instalări Windows Next-Next-Next… Un singur lucru vă mai poate salva din fundătura asta: câteva PC-uri – fie și mai vechi – care rulează GNU/Linux, amplasate pe post de rutere și servere pentru servicii de rețea, o legătură decentă la Internet – și veți începe să simțiți că recăpătați controlul, că există în jurul Dvs. ceva stabil și predictibil, că tot efortul depus la școala Cisco n-a fost chiar degeaba…

În tot acest domino, Quagga (https://www.quagga.net/) este componenta software care face calculatoarele GNU/Linux pe care tocmai le-ați instalat să se poată comporta ca rutere. Ea conține mai multe programe autonome – dintre care cele mai importante sunt zebra, ripd, ospfd, bgpd – fiecare dedicat câte unui protocol de rutare dinamică. Spre exemplu, dacă în rețeaua Dvs. există instalat un ruter Cisco care folosește protocolul OSPF – destul de popular în zilele noastre – veți avea nevoie de programele zebra și ospfd pentru a configura PC-ul GNU/Linux să „vorbească aceeași limbă” cu Cisco-ul, acționând ca ruter partener al acestuia. Similar se petrec lucrurile și cu RIP, un protocol de rutare mai vechi, a cărui folosire e descurajată astăzi, dar care a fost foarte utilizat în trecut – pentru RIP, veți avea nevoie de zebra și ripd. Cei care au absolvit cursurile CCNA se vor simți imediat confortabil în Quagga, fiindcă sintaxa majorității comenzilor este, în mare parte, aceeași, permițându-vă să vă adaptați rapid.

Poate că cele spuse aici nu vi se par prea spectaculoase – sigur, ar fi mai tentant dacă aș vorbi despre un joc video 🙂  – dar renunțarea la rute statice și folosirea rutării dinamice se vor impune imediat ce veți avea de administrat o rețea mai mare decât una simplă, de apartament. De exemplu, se întâlnește frecvent cazul în care o firmă dispune de două legături Internet, conectate la două rutere diferite, și dorește ca legătura de rezervă să intre automat în funcție atunci când cea principală „cade”.  RIP sau OSPF vă pot fi de folos, într-un astfel de scenariu.

Dacă sunteți un furnizor Internet (ISP) cât de mic – chiar și unul care a achiziționat o clasă de adrese IP publice și deservește o rețea de cartier de dimensiune medie – protocolul de rutare BGP, un protocol de bază al întregului Internet, vă va fi indispensabil pentru a vă putea conecta rețeaua cu alți ISP parteneri.  Nu voi oferi aici detalii despre ce și cum trebuie să configurați, într-un astfel de caz – complexitatea subiectului depășește cadrul unui articol de revistă și pot presupune că, dacă vă încumetați la o astfel de sarcină, ați depășit nivelul începător. Voi spune doar că programul bgpd, componentă a suitei Quagga, constituie o implementare bunicică a protocolului BGP, versiunea 4 și, în funcție de cunoștințele pe care le aveți, vă permite să transformați un PC cu GNU/Linux într-un ruter pentru Internet cel puțin decent.

Până la întâlnirea noastră viitoare, vă invit să vă reamintiți câte ceva din noțiunile de rutare învățate, instalând suita Quagga pe o distribuție GNU/Linux solidă, cum ar fi Debian, Fedora sau CentOS!


Tags:

Trackbacks

Leave a Trackback