Aplicarea simulării în scenarii Internet Of Things

Tendinte (de , February 14, 2018)

Trăim într-o lume conectată, o lume a Internetului obiectelor (IoT), și aceasta va schimba fundamental societatea. Epoca IoT aduce noi resurse care pot face viața mai bună. Prin perceperea și acționarea asupra mediului înconjurător, dispozitivele IoT pot crea îmbunătății viața utilizatorilor, sporind sănătatea, siguranța și confortul.

Chiar dacă este încă un domeniu în curs de dezvoltare, IoT este într-o creștere explozivă. În 2013, s-a estimat că există un dispozitiv conectat la internet pentru fiecare persoană de pe pământ. Până în 2020, se prognozează că acest număr va crește la nouă dispozitive.

Una dintre cele mai mari probleme în proiectarea unor astfel de medii complexe este găsirea celei mai bune modalități de a plasa senzorii, dispozitivele de acționare și alte dispozitive inteligente. Mai mult, acestea nu sunt dispozitive tocmai ieftine. Vom trece în revistă câteva soluții de a optimiza proiectarea sistemelor inteligente prin simulare.

Câteva aplicații software care au potențialul de a contribui la dezvoltarea unui mediu inteligent de acasă sunt disponibile pe piață. Ideea principală din spatele tuturor aplicațiilor existente este că prin utilizarea simulărilor se pot testa configurații reale.

Home I/O este oferă o simulare în timp real a unei case inteligente și a mediului înconjurător. Acesta permite utilizatorilor să controleze 174 de dispozitive interactive, de obicei găsite într-o casă reală, printr-o consola. Utilizatorii interacționează cu aplicația printr-o abordare simulară cu cea a jocurilor video first person. Mai mulți parametri din mediul înconjurător pot fi modificați, cum ar fi data și ora, locația geografică și condițiile meteorologice.

HOME I/O include 174 de dispozitive interactive, cu puncte de intrare și ieșire (puncte I / O), care pot fi utilizate pentru automatizarea casei. Această aplicație este concepută mai mult ca un instrument educațional care va ajuta copiii să se familiarizeze cu impactul pozitiv al automatizării casei asupra vieții oamenilor și asupra mediului.

Cloud4all smart house emulation arată o structură model a unei case, fiecare cameră conținând diverse aparate. Utilizatorul poate naviga prin camere și aparate pentru a vedea cum vor fi satisfăcute nevoile și preferințele profilului selectat. Utilizatorul poate modifica setările la aparate, dar nu le poate muta într-un alt loc, astfel încât nu poate încerca configurații diferite ale mediului inteligent. Aplicația este gratuită, dar nu este open source.

SIMACT a fost construit cu intenția de a oferi un instrument de experimentare software care va ajuta dezvoltatorii să își valideze abordările inteligente de recunoaștere a locuinței. Scopul programului SIMACT este de a permite cercetătorului să simuleze secvența de execuție activităților în interiorul unei case inteligente. Aplicația constă în reproducerea comportamentului unei persoane care trăiește într-o casă inteligentă. Simulatorul are aceeași arhitectură de bază ca și casa inteligentă. Este compus simplu din diferiți senzori care analizează ce se întâmplă în casă și scriu informațiile într-o bază de date.

Deasemenea, mediul virtual SIMACT poate fi modificat atunci când este necesar. Simulatorul SIMACT este programat în întregime în Java, ceea ce îl face deschis și portabil. Acest software este destinat în principal cercetătorilor.

O caracteristică a sistemelor care simulează casele inteligente este folosirea agenților inteligenți sau sistemelor de agenti inteligenți (Multi Agent Systems) pentru a simula comportamentul utilizatorilor în acea casă și a valida proiectarea. Aceasta deschide și o alta direcție de cercetare – folosirea caselor simulate pentru antrenarea agenților inteligenți.

Realitatea simulată permite unui agent să învețe nu numai mult mai repede, dar și mult mai sigur. Luăm ca exemplu un robot de făcut curat – este mai sigur să îi testăm si programăm comportamentul într-un mediu simulat în care să-l observăm cum reacționează la diverse situații

În încheiere IoT și în special casele inteligente constituie un domeniu interesant pentru aplicarea simulărilor, fie pentru a valida proiectarea caselor inteligente, fie pentru a ajuta antrenarea agenților inteligenți.

Despre autor: Andrei Vasilățeanu este lector la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine, Universitatea Politehnica București. Este interesat de informatică medicală, domeniu în care și-a susținut teza de doctorat, în special de analiza și modelarea sistemelor complexe de sănătate și de folosirea celor mai recente metode din ariile inteligenței artificiale, sistemelor multi-agent sau ontologiilor.


Tags: ,

Trackbacks

Leave a Trackback