BRD – în avangarda noilor tehnologii

Featured, Interviuri (de , October 2, 2017)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Interviu cu Horia Velicu, Head of Innovation Lab, BRD – Groupe Société Générale

1.Anul trecut BRD a deschis un nou departament destinat cercetării și dezvoltării noilor tehnologii. Ce v-a determinat să luați această măsură? Ce tehnologii studiați/ experimentați în cadrul acestui departament? Ce timeline aveți? Când vom putea experimenta, fie și cu titlul de proiect pilot, proiecte produse în cadrul acestui departament?

Înființarea acestui laborator face parte dintr-o strategie mai largă a grupului Société Générale de a încuraja inovația în toate entitățile, inclusiv în România. Scopul nostru este, în primul rând, să experimentăm și să testăm tehnologii care să îmbunătățească atât experiența clienților, cât și pe cea a colegilor, în activitatea lor de zi cu zi.

Sunt o mulțime de posibilități care merită investigate, însă în acest moment ne axăm în principal pe inteligență artificială, biometrie și blockchain. Unul dintre proiectele noastre constă într-un chatbot pentru Facebook Messenger, pe care dorim să îl lansăm către public în prima parte a anului 2018. Mai sunt și altele în plan, însă ceea ce ne limitează puțin în acest moment nu ține atât de tehnologie, cât de regulamente care nu sunt încă adaptate cu noile dezvoltări, cum ar fi cele legate de biometrie și blockchain.

  1. În domeniul bancar există deja și în România, în special pe partea de Call Center, programe de utilizare a inteligenței artificiale (AI) și a chatbots-ilor. Ce oferă, sau ce va oferi în viitorul apropiat, BRD în acest domeniu?

În acest moment, atenția departamentului nostru este îndreptată mai ales către încurajarea utilizării produselor bancare. În acest sens, lucrăm pentru lansarea un chatbot tranzacțional care să ofere produse similare cu cele puse la dispoziția utilizatorilor de către aplicațiile de mobile și internet banking, dar care să poată fi accesat, însă, prin intermediul Facebook sau Whatsapp. În acest fel, nu doar le oferim clienților noștri informațiile de care au nevoie cât mai rapid, dar facem asta folosind instrumente care le sunt la îndemână și pe care le folosesc în mod constant.

  1. În ce fel de alte proiecte dezvoltați AI în cadrul BRD? Utilizați soluții RPA (Robotic Process Automation)?

Avem mai multe proiecte în lucru în acest sens, însă ne concentrăm mai ales pe machine learning. Două exemple concrete ar fi utilizarea acestei tehnologii pentru a analiza preferințele clienților și pentru reducerea timpului de analiză a dosarelor. La cel din urmă folosim și o soluție de RPA pentru colectarea datelor din surse externe.

  1. Modul de comunicare între oameni și companii și al companiilor între ele se schimbă din ce în ce mai mult, asistând la un mixaj digital între oameni, dispozitive, conținut și servicii – denumit de Gartner “digital mesh”. Modelele tradiționale de comunicare și de schimburi economice se schimbă. Cum tratează/rezolvă blockchain aceste provocări? Ce preocupări legate de blockchain aveți la BRD? Ce fel de produse bazate pe blockchain pregătiți?

Într-adevăr, în prezent are loc o schimbare majoră de paradigmă în modul în care comunicăm, lucrăm sau achiziționam produse. De aceea, experimentăm în acest moment cu un sistem de blockchain prin care să le oferim clienților băncii posibilitatea de a beneficia de verificările pe care le facem în momentul în care își deschid un cont la noi și atunci când doresc să intre în relație cu alți furnizori. Este oarecum similar cu modul în care folosim Google Authentication în diverse portaluri, doar că parola este de data aceasta o cheie privată de blockchain. Pentru client va însemna o simplificare a procesului prin care încep colaborarea cu un nou furnizor, iar pentru furnizor va însemna mai puțin efort de verificare a potențialului client. În final, toate pot duce la un profil mult mai cuprinzător al validității clientului rezultat din cooperarea furnizorilor de pe platformă. În tot acest proces, clientul este singurul deținător la datelor, nimeni altcineva neavând cheia necesară pentru decriptare. Acesta este doar un exemplu, dar mai avem în vedere și alte experimente de blockchain orientate inclusiv pe partea de tranzacționare sau evaluare.

  1. Altă tendință omniprezentă este descentralizarea. Se tinde spre o tranzacționare peer-to-peer, în care instituțiile centralizate și intermediare (3rd party) de validare/ certificare/ control/ interschimb ar introduce întârzieri nedorite și o scădere a agilității. Care este reversul medaliei? Care sunt riscurile pe care le aduce această nouă abordare? Cum poate rezolva tehnologia blockchain aceste provocări?

E posibil să asistăm la un proces de transformare a autorităților centrale în baze de date distribuite, însă până vom ajunge în acel punct trebuie să depășim un prag destul de important, cel al încrederii în sisteme. În acest moment, încă mai sunt posibile atacuri asupra sistemelor de tip blockchain, cum ar fi 50+1, și, mai mult, încă nu e clar cum vor arăta legile care pot guverna astfel de sisteme care pot depăși granițele unei țări sau chiar al unui grup de țări cum este Uniunea Europeană. Încă e devreme, tehnologia avansează mai repede decât cadrul reglementar și, treptat, vom găsi răspunsurile care în final să ducă la scăderea timpilor de tranzacționare, reconciliere, raportare etc.

  1. Altă amenințare omniprezentă pornește de la problemele de securitate, amenințare care va crește și mai mult în contextul descentralizării și proliferării dispozitivelor. Cum se pot rezolva, sau măcar diminua, aceste probleme? Ce ne puteți spune despre preocupările de asigurare a securității digitale în cadrul BRD?

În ceea ce privește IoT, cred că mai este mult până când acestea vor putea interacționa cu lumea bancară, cunoscut fiind că dispozitivele de acest tip sunt foarte puțin protejate și standardizate. În ceea ce privește dispozitivele mobile sau fixe clasice, telefon, tabletă sau PC, BRD este foarte bine poziționată având în vedere măsurile graduale de autentificare pe care le aplicăm și tehnologia folosită. De altfel, nu am avut niciun incident de securitate în ultimii ani și continuăm să luăm cele mai stricte măsuri în acest sens.

  1. Cum stimulează BRD inovația și cum se implică în educația tinerei generații? Ce ne puteți spune despre implicarea BRD în programe de educație și antreprenoriat (Innovation Labs, First Tech Challenge, CoderDojo, NASA Space Apps Challenge), sau în sponsorizarea unor echipe de robotică (Autovortex, heRObotics)? În urma acestor acțiuni reușiți să atrageți noi talente în echipa BRD?

La începutul acestui an, BRD a lansat platforma de educație MINDCRAFT, sub umbrela căreia a înglobat toate proiectele de educație și start-ups în care se implică. Acesta a fost primul pas către o centralizare a tuturor inițiativelor și proiectelor de acest tip pe care banca le susține, ceea ce ne ajută să avem o imagine de ansamblu a ceea ce facem în prezent, cât  și a ceea ce vrem să facem în continuare.

Proiectele reunite sub umbrela MINDCRAFT sunt diverse, însă toate au legătură cu inovația și tehnologia. Considerăm că implicarea noastră în proiecte care susțin educația nu este doar o activitate extra, pe care o bifăm și atât, ci chiar încercăm să identificăm acele inițiative care au potențial și le sprijinim din toate punctele de vedere, atât financiar, cât și oferind expertiză, resurse, mentorat și altele.

Proiectul Innovation Labs, de exemplu, a ajuns anul acesta la cea de-a cincea ediție și este primul an în care BRD se implică în calitate de partener. În acest proiect am fost, împreună cu alți 3 colegi, mentor pentru echipele înscrise în acest progam și le-am oferit informațiile de care aveau nevoie pentru a-și transforma ideile de business în prototipuri viabile. O astfel de inițiativă vizează, în principal, studenții și le oferă o rampă de lansare către antreprenoriat pe care nu ar găsi-o în altă parte.

Scopul nostru nu este să recrutăm noi talente în echipa BRD, însă dacă se întâmplă să ne potrivim și există o oportunitate în acest sens, cu siguranță este un lucru bun și pentru noi și pentru tineri. Un exemplu în acest sens este parteneriatul cu Facultatea de Matematică și Informatică din București, în urma căruia trei studenți au ales să-și realizeze lucrarea de diplomă pe teme lansate de noi și susținute de profesorul lor coordonator, iar una dintre studente chiar a venit în internship în echipa noastră. În general, tehnologiile cu care noi lucrăm sunt foarte noi și nu sunt atât de accesibile, de aceea trebuie să găsim persoane autodidacte, pasionate de acest domeniu.

 


Tags: , ,

Trackbacks

Leave a Trackback