Aproape totul despre certificatul de performanta energetica (certificat energetic)

Advertoriale (de , September 12, 2017)

Anul 2013 a reprezentat un un moment important pe piata imobiliara, deoarece a intrat in vigoare obligativitatea unui document care atesta eficienta energetica a cladirii: certificatul de performanta energetica (mai cunoscut sub numele de certificat energetic).

Orice tranzactie imobiliara trebuie sa fie insotita de acest document, care asigura o serie de avantaje, atat cumparatorului cat si vanzatorului:

  • Poate sa contureze mult mai bine valoarea imobilului si poate sa beneficieze de un pret mai bun, atata vreme cat locuinta este eficienta din punct de vedere energetic.
  • Are garantia ca face o achizitie inteligenta si ca investeste intr-un imobil care nu ii va genera cheltuieli mari, pe termen lung.

Ce este un certificat energetic, mai exact?

Denumit, de fapt, certificat de performanta energetica, acest document este o solutie prin care se atesta performanta energetica a unei cladiri. A aparut din necesitatea de a reduce consumul de energie in Uniunea Europeana, fiind un instrument prin care se urmareste reducerea cu 20% a consumului si a emisiilor de gaze de sera si cresterea cu 20% a ponderii energiei regenerabile.

Desi a fost introdus in Europa in 2006, obligativitatea existentei unui certificat energetic pentru imobilele din Romania a intrat in vigoare abia in 2013.

Certificat energetic vs audit energetic

Dat fiind faptul ca informatiile despre certificarea energetica sunt inca destul de vagi, foarte multa lume face confuzia intre un certificat energetic si un audit energetic.

In principiu, ambele documente sunt realizate de catre auditori energetici, care sunt atestati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, insa scopul lor este diferit.

Spre deosebire de certificatul energetic, auditul energetic determina cantitatea de energie consumata prin iluminare, incalzire si producerea de apa calda menajera, oferind si solutii de reabilitare si modernizare a instalatiilor. Certificatul energetic are doar rolul de a incadra o cladire intr-o anumita clasa de eficienta energetica, intre A si G.

De asemenea, in certificatul energetic se vor gasi si informatii referitoare la consumul total specific de energie, exprimat in kWh/mp, dar si la indicele de emisii echivalent de dioxid de carbon CO2.

Cine poate elibera un certificat energetic al unei cladiri?

Certificatul energetic poate sa fie emis doar de catre un auditor energetic atestat. Exista doua categorii de auditori energetici, care se pot focusa pe mai multe specialitati: constructii, instalatii sau constructii si instalatii.

Prima categorie de auditori este reprezentata de cei de gradul I, care pot efectua o expertiza termica completa si pot elabora atat certificate energetice, cat si audite energetice complexe.

Auditorii de gradul II sunt restrictionati, acestia putand sa elibereze doar certificate energetice pentru anumite categorii de constructii, fara a avea dreptul de a elabora un audit.

Certificat energetic – o solutie ieftina, pe termen lung

Proprietarii unei cladiri nu au niciun motiv petru a evita achizitionarea unui certificat energetic, in conditiile in care este o solutie ieftina, ce are termen de valabilitate mare, de pana la 10 ani. Un certificat energetic eliberat de un auditor de gradul I din cadrul Enermed Impex SRL Bucuresti poate sa aiba preturi ce incep de la 130 de lei pentru o garsoniera si cresc odata cu suprafata cladirii.

Pe langa pretul mic, obtinerea unui certificat energetic nu dureaza mult, auditorii atestati din cadrul Enermed Impex SRL intocmind acest document in circa 24 de ore.

Riscurile intampinate in momentul comercializarii unui imobil fara un certificat energetic valabil pot sa fie destul de mari. Contractul de vanzare-cumparare sau inchiriere intocmit in lipsa acestui document este supus nulitatii relative si poate fi atacat in instanta.

 


Tags: , , ,

Trackbacks

Leave a Trackback