La construirea unei noi facilități recomand Tier Certification

Interviuri (de , August 1, 2017)

Una dintre cele mai interesante prezențe la evenimentul DataCenter Forum organizat de Tema Energy în București pe 11 mai a fost Uptime Institute, autoritate mondială de reglementare pentru crearea și administrarea sistemului Tier de standarde și certificări pentru proiectarea, construcția și gestionarea durabilă a centrelor de date. Pentru prima oară în România, Scott  Roots – Business Development Director la Uptime Institute a susținut o conferință dedicată “Digitizării și schimbărilor de formă dintr-un data center”, precum și un workshop în care s-a vorbit de cele mai bune practici manageriale și operaționale dintr-un centru de date. După conferință, Scott a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.

Interviu cu Scott Roots de la Uptime Institute

IT Trends: Uptime Institute (UI) este recunoscut la nivel mondial pentru crearea și administrarea standardelor și certificărilor pentru proiectarea, construcția și durabilitatea operațională a centrelor de date. Clasificările pe nivele Tier de la UI au fost concepute pentru centre de date fizice care furnizează servicii clasice de găzduireși colocare. Transformările intervenite în tehnologia centrelor de date, de la mainframe și clustere, la servere virtuale, servere Cloud și roomservere mobile au provocat o serie de mutații în metodologiile tradiționale de evaluare a centrelor de date. Cum se pregătește Uptime Institute – din perspectiva metodologică de susținere a standardelor – pentru aceste transformări și apariția următoarei generații de centre de date?

Scott Roots: Desigur, modelele de Cloud și de afaceri hibride cresc în popularitate de la un an la altul, ceea ce va duce la creșterea numărului de centre de date fizice. S-ar putea să observăm o tendință de schimbare spre reziliență la nivelul fizic al unui centru de date. De exemplu, mulți ar putea prefera mai degrabă două facilități de tip Tier II, decât o singură locație de tip Tier IV. Folosirea de aplicații software și rețele pentru redundanță este o opțiune iarăși interesantă, fiind ceva ce Uptime Institute urmărește în prezent.

IT Trends: Astăzi mulți consideră că tehnologiile Cloud & Big Data vor sufoca industria tradițională a centrelor de date. În același timp, alții cred că noile tehnologii ar trebui să aibă un impact pozitiv, deoarece indiferent de modelele de Cloud folosite, totul rulează pe niște servere, undeva într-un centru de date. Care este poziționarea UI în fața acestor provocări? Cum vor influența tehnologiile disruptive precum Cloud, Big Data & Analytics,  IoT sau evoluția industriei centrelor de date?

Scott Roots: În epoca Cloudului, centrele de date on premise și în colocație sunt chiar mai importante pentru organizații, deoarece marea majoritate a acestor centre proprietare au fost re-configurate și modernizate pentru a forma baza sistemelor de Cloud private. Multe infrastructuri private de Cloud sunt de fapt centre de date proprietare sau resurse de colocare care au fost dezvoltate după un model de reziliență, au o capacitate elastică, se bazează pe o responsabilitate încorporată și oferă o gamă largă de capacități de auto-service. Lucrând împreună, un mix de structuri Cloud publice și private ​​va sta la baza tuturor serviciilor IT în următorii ani. Studiile anuale ale UI arată că aceste centre de date bazate pe resurse proprietare ce au fondat structurile de Cloud private reprezintă în mod constant mai mult de două treimi din totalul resurselor de calcul în Cloud, în timp ce sistemele publice de Cloud reprezintă restul. Se observă o tendință continuă de creștere a Cloudului public, dar cu o rată mult mai lentă decât cea raportată anterior. Toate aceste resurse de date centralizate deținute în sistem proprietar trebuie să fie reexaminate pentru performanța lor previzibilă. Standardul Tier Topology de la Uptime Institute este cea mai bună cale pentru a certifica Cloudul privat.

IT Trends: O altă tendință importantă de astăzi, cu un impact direct asupra evoluției industriei centrelor de date este Edge Computing. Mulți analiști consideră că sistemele bazate pe Edge Computing vor perturba foarte curând chiar efectul disruptiv realizat de Cloud Computing. Mutarea unităților de procesare a datelor către centre de date mobile sau Roomserver-e, cât mai aproape de sursele de date, va genera o transformare rapidă în industria tradițională a centrelor de date.  Cum vede UI această evoluție?

Scott Roots: Observăm deja această tendință într-o oarecare măsură, și începem să vedem mai mulți clienți care încep să aprecieze facilitățile oferite de Edge Computing. Utilizarea soluțiilor modulare sau a containerelor va ajuta la creșterea ratei de adopție, favorizând implementarea rapidă și facilă de noi centre de date.

IT Trends: UI este recunoscută astăzi pentru emiterea a peste 1000 de certificate în 85 de țări. Studiind motorul special de căutare al centrelor de date care au diferite nivele de certificare de pe site-ul UI, doar un centru de date din România apare ca certificat oficial  Tier IV pentru design. De ce doar un centru de date din România? Este dificil să îndeplinești condițiile pentru o certificare?

Scott Roots: Iată o întrebare foarte bună. Mulți proprietari de centre de date din România pot pretinde că sunt certificați  Tier X, dar în prezent, numai Transfond a deține o certificare Tier IV pentru design. Cred că unul dintre motive este educația. Mulți presupun că prin realizarea unei soluții N + 1 sunt compatibili cu Tier III și nu au nevoie să le confirmăm noi acest lucru, ceea ce este incorect. De asemenea, se poate presupune că suntem scumpi, ceea ce este de asemenea incorect – costul tipic pentru Certificare poate fi cu mult sub 5% din investiția totală. Am lansat modelul de tarifare Micro Tier special pentru centrele de date mai mici , cu încărcare IT sub 300kW. Aceasta este aceeași Certificare de înaltă calitate, dar este concepută pentru a fi viabilă din punct de vedere comercial pentru centrele de date mai mici.

IT Trends: Mulți analiști fac diferite ierarhii, încercând să stabilească care este cel mai mare centru de date dintr-o anumită zonă. Care sunt criteriile pe care trebuie să le avem în vedere într-o clasificare a centrelor de date?

Scott Roots: Uptime Institute folosește criterii de evaluare legate de spațiul util (zona Albă) și de sarcina IT critică. Noi clasificăm deci facilitățile pe criterii de reziliență și nivelul certificării. Întotdeauna un centru de date Tier 4 va fi în topul unităților de acest fel, după care pot fi aplicate și alte criterii care sunt luate în considerare oricum la stabilirea criteriilor de certificare.

IT Trends: Care sunt recomandările pe care le face UI industriei de centre de date din România pentru obținerea celui mai înalt nivel de certificare?

Scott Roots: În cazul construirii unei noi facilități, recomand cu tărie Tier Certification. Să luăm un exemplu. Recent am ajutat un client să economisească 700000 de dolari din costurile de construcție. Proiectanții lor au conceput un sistem foarte greoi și supradimensionat, greu de pus în practică. Am refăcut proiectul inițial și odată identificată problema, clientul a putut să își redimensioneze investiția de capital, pentru același nivel de Certificare Tier cu cel prevăzut.  Pentru o facilitate deja existentă, cheia este în procesele operaționale.  Criteriul ”Management & Operations Stamp of Approval” de la Uptime Institute este o analiză managerială low-cost a modului în care este administrat un centru de date.  Această analiză poate fi esențială pentru asigurarea continuității și eficienței operaționale. Multe eșecuri în administrarea unor centre de date sunt atribuite erorilor umane, dar urmând pas cu pas proceduri bazate pe cele mai bune practici, cele mai multe dintre provocări pot fi evitate.

IT Trends: Cum apreciați, personal, inițiativa companiei Tema Energy de a organiza anul acesta prima ediție a Forumului  DataCenter?

Scott Roots: Invitația de a ține prezentări – și pentru aproape jumătate de zi, a fost o mare onoare pentru noi. Evenimentul a fost fantastic, un excelent amestec între prezentările vendorilor și expozițiile indor și outdoor de echipamente. Deja am stabilit prezența noastră și la Forumul din 2018. Vrem să continuăm să ne consolidăm prezența în România, iar inițiativa Tema Energy ne ajută să promovăm succesul global al organizației noastre, cu peste 1000 de certificări în centre de date din 85 de țări.

 

Despre Scott Roots

Scott Roots este Business Development Director pentru regiunea EMEA în cadrul Uptime Institute. El acoperă activitatea de dezvoltare pentru Benelux și Europa Centrală și de Est de la biroul Uptime Institute din Londra. Scott este în industria de IT de mai bine de 20 de ani, dintre care ultimii 12 dedicați industriei centrelor de date. Scott este implicat în prezent în câteva proiecte interesante, precum o certificare multi-Tier (III și IV în aceeași locație ) în Europa de Est ce include noi tehnologii și site-uri cu densitate crescută. Uptime Institute este preocupat în permanență să ofere clienților cel mai adecvat suport pentru atingerea obiectivelor de business și își consolidează prezența la scară globală.

 


Tags: , ,

Trackbacks

Leave a Trackback