DCIM, o „unealtă“ cu utilitate extinsă

Tendinte (de , August 11, 2017)

Sistemele de Data Center Infrastructure Management au evoluat în ultimii ani de la nivelul de „simple unelte“ de cartografie și inventariere a echipamentelor dintr-un centru de date, la cel de platforme complexe, capabile să susțină creșterea eficienței operaționale și energetice.

Specialiștii estimează că, în următorii trei ani, valoarea pieței DCIM va crește de peste trei ori, ajungând la 2,8 miliarde USD. Este evoluție foarte rapidă, alimentată de mai mulți factori.

Pe de o parte, de faptul că sistemele DCIM actuale țin sub control evoluția nivelului de eterogenitate a infrastructurilor centrelor de date. Fără o soluție vendor agnostic, capabilă să asigure vizibilitate extinsă și care să simplifice documentarea și planificarea modificărilor aduse, operarea unui Data Center riscă să devină un proces haotic. Iar rezultatele proceselor de schimbare – dificil de evaluat.

Pe de altă parte, numărul mașinilor virtuale care rulează în prezent într-un centru de date a ajuns să fie mai mare decât cel al serverelor fizice. Sistemele DCIM furnizează administratorilor centrelor de date informații în timp real despre existența și statusul serverelor virtuale, al mașinilor pe care sunt găzduite și despre resursele fizice alocate. Și oferă răspunsuri corecte clienților centrelor de colocare și de servicii Cloud, care au cerințe tot mai precise în legătură cu controlul costurilor, al disponibilității și latenței aplicațiilor, al resurselor consumate etc.

Nu în ultimul rând, soluțiile DCIM permit valorificarea optimă a revoluției IoT, respectiv a tendinței vendorilor de echipamente de a încorpora senzori în fiecare componentă hardware. Cu ajutorul informațiilor livrate de senzori (consum de energie, temperatură, umiditate, securitate fizică etc.), imaginea asupra centrului de date devine mult mai clară, putând fi identificate în timp util centrele de cost, respectiv zonele unde pot fi aduse îmbunătățiri.

Potrivit specialiștilor, următoarea transformare a sistemelor DCIM este pasul către zona de automatizare și orchestrare a proceselor, pe bază de reguli care utilizează volume mari de metrici de performanță. Este o schimbare importantă, care se va vedea, inerent, în creșterea bazei de clienți DCIM.


Tags: , , , ,

Trackbacks

Leave a Trackback