Cloud computing – o piață în devenire

Tendinte (de , August 10, 2017)

Adopția tehnologiilor Cloud Computing se intensifică de la un an la altul, fiind un catalizator de bază al trecerii la era digitala și a dezvoltării tehnologiilor IoT. Aspectul este vizibil atât în ansamblul pieței IT globale unde principalele companii din domeniu își diversifică portofoliile în această direcție, dar și în cadrul utilizatorilor finali care din ce în ce mai alert iși migrează suita de soluții on-premise către infrastructuri agile, scalabile orientate spre tendințele digitale, de tip cloud. In relatie de stricta interdependenta cu mediul cloud se regasesc desigur companiile prestatoare de servicii Data Center, fara aportul carora implementarea, sustinerea, dezvoltarea structurilor cloud nu ar fi posibila.

Situatia actuala a  pietei de cloud din Romania

Piata romaneasca incepe treptat sa adopte tehnologiile cloud la o scara extinsa. Segmentul cu adoptia cea mai extinsa este SaaS-ul, in special pentru solutiile CRM. Intr-o etapa ulterioara, ERP-ul si document management-ul vor fi adoptate in cloud. Pentru moment insa, utilizatorii romani mai degraba testeaza conceptul. Volumul pietei de cloud computing este practic nesemnificativ in comparatie cu cel al pietelor mature, dar evolutia este una pozitiva si denota un bun punct de plecare.

PAC estimeaza piata totala de cloud computing in Romania la mai putin 70 MEuro in 2016, cu perspectiva unei cresteri pana la 240M Euro in 2020 (sunt incluse segmentele hosted private cloud, public cloud, managed cloud, in-house private).

Cloud-ul public inca nu atrage atentia companiilor din Romania ceea ce conduce la existenta unei capacitati semnificative neutilizate in data center-urile locale.

Acest fapt pune presiune pe recuperarea investitiilor facute, iar pentru moment aceste capacitati sunt sustinute de alte activitati ale furnizorilor in cauza, in speranta unei acoperiri ulterioare a potentialului. Pe de alta parte, “inflatia” de data center-uri mici, partial finantate din fondurile europene, pot conduce la o presiune sporita pe preturi, ceea ce va conduce si la erodarea profitabilitatii si recuperarii investitiilor in data center-le mari, cu servicii de calitate si complexitate ridicate.

Cu toate acestea, analizele PAC arata o crestere substantiala a cloud-ului public pe termen cel putin mediu.

Din punctul de vedere al tipurilor de prestatii in cadrul hosted private si public cloud, analizele PAC arata ca SaaS-ul este cel mai mare segment, crescand de la aproximativ 20 MEuro in 2016 pana la 100 MEuro in 2020. In prezent, industria bancara se regaseste in fruntea clasamentului de adoptie a solutiilor SaaS prin intermediul solutiilor de mobile banking destinate in special generatiei tinere.

 Trenduri si adoptia cloud-ului

Adoptia cloud-ului presupune o strategie si un parcus bine stabilit, chiar daca se face cu pasi mici. Practic implementarea unei strategii cloud presupune trei etape importante si, in consecinta, prestarea/ consumarea de servicii de consultanta si integrare specifice.

Cloud-ul aduce schimbari majore in ceea ce priveste ecosistemul furnizorilor si utilizatorilor de produse si servicii IT, de aceea furnizorii trebuie sa fie atenti la modul in care clientii isi prioritizeaza nevoile si provocarile la care sunt supusi. Din ce in ce mai multi clientii solicita “as a service”, ceea ce reprezinta o provocare majora pentru furnizorii care sunt obisnuiti sa vanda produse sau servicii pe baza de pret fix.  Acestia trebuie sa isi regandeasca modelul de business, precum si portofoliul de servicii astfel incat sa creasca valoarea oferita clientilor.

Peisajul concurential se va schimba si prin intrarea unor noi tipuri de furnizori precum operaorii telecom care sunt competitori foarte puternici pentru servicii de public cloud sau hosted private cloud. Aceste prezente sunt din ce in ce mai puternice si pe piata romaneasca.

PAC considera ca in Romania, vectorii de crestere in urmatorii trei ani vor fi reprezentati de serviciile de consultanta si integrare de sisteme in cadrul sectorului Public (in special la nivel guvernamental central dar si municipalitatile locale), precum si la nivelul companiilor din Top 100. Clientii de dimensiuni mari precum si cei mijlocii vor aloca bugete considerabile pentru consultanta si integrare de solutii cloud. In acelasi timp, “Smart packages” incluzand servicii complete IT&C vor fi din ce in ce mai mult acceptate si chiar cerute de catre IMM-uri.

In concluzie, cloud computing reprezinta o noua piata si pentru Romania, cu evolutii interesante atat pentru furnizori cat si pentru utilizatori.

Autor: Bogdan Cotovelea, Consultant, Pierre Audoin Consultants (PAC)

           


Tags: , , , , , ,

Trackbacks

Leave a Trackback