Cheltuielile IT cresc în a doua jumătate din 2017

Featured, Opinii, Tendinte (de , August 27, 2017)

Firmele de servicii financiare şi profesionale urmează să înregistreze cele mai rapide creşteri ale bugetelor IT, în timp ce cheltuielile consumatorilor scad, potrivit noului raport Worldwide Semiannual IT Spending Guide: Industry and Company Size, publicat de IDC.

Îmbunătăţirile şi stabilitatea asociate încrederii în afaceri la nivelul mai multor industrii verticale vor genera creşteri semnificative ale cheltuielilor IT în a doua jumătate a acestui an, în special în domeniul firmelor de servicii financiare şi profesionale, retailer-i şi furnizori de servicii de sănătate. Firmele de servicii profesionale, incluzând aici şi furnizorii de servicii cloud, îşi vor creşte cheltuielile IT cu 6% în 2017, în timp ce bugetele IT în sectorul financiar vor creşte cu peste 5%. Până în 2021, cheltuielile IT vor atinge 2,7 trilioane $, cu cea mai mare contribuţie provenind de la consumatori, bănci, producători şi furnizori de telecomunicaţii.

Vânzările de dispozitive mobile cresc în 2017, apoi cheltuielile consumatorilor încep să scadă

Cheltuielile consumatorilor sunt dominate de smartphone-uri, a doua jumătate a lui 2017 fiind caracterizată de creşteri consistente generate în mare măsură de pieţele emergente. Cheltuielile totale ale consumatorilor pentru smartphone-uri vor creşte cu 7% anul acesta, în timp ce vânzările de notebook-uri pentru consumatori vor înregistra o creştere de 2%. Vânzările de tablete pentru consumatori vor continua să scadă pe termen scurt, situaţie caracteristică pentru cheltuielile generale ale consumatorilor, previzionate să scăda pe întreaga perioadă de prognoză.

Vânzările de tablete comerciale se situează mult mai bine, cu creşteri pozitive aşteptate în toate segmentele enterprise şi ale sectorului public. Creşteri puternice de două cifre se aşteaptă în domeniul sănătăţii, serviciilor, telecomunicaţiilor, producţiei şi utilităţilor, în condiţiile în care multe companii adoptă dispozitive profesionale cu caracteristici noi.

Cheltuielile comerciale pentru PC tradiţionale să aşteaptă să fie mai reduse, dar vor fi în continuare pozitive, exceptând sectorul de consum şi guvernamental. Domeniul educaţiei va înregistra cea mai puternică creştere în zona PC-urilor tradiţionale, generată de o creştere cu 13% a vânzărilor de notebook-uri către clienţi din educaţie. Vânzările de PC-uri desktop vor scădea în majoritatea industriilor.

Mobilitatea stă în continuare la baza multor decizii în domeniul enterpise şi sectorul public în 2017”, spune Stephen Minton, vicepreşedinte, Customer Insights & Analysis. „Vânzările de notebook-uri PC cresc, ca urmare a scăderii upgrade-urilor desktop, cu o creştere deosebit de puternică în zona modelelor foarte portabile şi cu tendinţe puternice de adopţie în zona educaţiei. Noile tablete high-end, inclusiv dispozitivele hibrid, câştigă de asemenea teren în zona enterprise, unde modalităţile de utilizare în afaceri sunt mai clar definite”.

Cheltuielile enterprise pentru infrastructură, software şi servicii cresc

Potrivit estimărilor, furnizorii de servicii cloud îşi vor relua creşterea investiţiilor în centrele de date în a doua jumătate a lui 2017, după o scădere uşoară, ceea ce va conduce la creşterea cheltuielilor pentru servere şi stocare făcute de firmele de servicii profesionale cu aproape 9% în acest an. În acelaşi timp, cumpărătorii enterprise vor realiza un ciclu de upgrade al serverelor anul acesta, generând o creştere pozitivă a cheltuielilor în toate industriile verticale.

Cheltuielile pentru software enterprise sunt în continuare ridicate, conduse de serviciile profesionale (+9%), urmate de sectorul bancar, bursă şi servicii de investiţii, retail şi sănătate (toate +8%). Cheltuiale anuale totale pentru software vor depăşi 600 miliarde de $ până în 2021, cu cea mai mare contribuţie din producţie, domeniul bancar şi servicii profesionale.

În ceea ce priveşte serviciile IT, cea mai puternică creştere provine din serviciile orientate pe proiecte, incluzând dezvoltarea de aplicaţii şi consultanţă, cu o creştere mai mică în zona de outsourcing şi servicii de suport. Cea mai puternică creştere a cheltuielilor IT se va înregistra în perioada următoare în sectorul bancar, telecomunicaţii şi servicii profesionale, fiecare dintre acestea înregistrând creşteri de aproximativ 4%.

Creşterea va fi mai puternică în zona serviciilor de afaceri (business process outsourcing – BPO şi consultanţă de afaceri), pe primele locuri fiind domeniul sănătăţii (+8%), bancar +7,5%) şi retail (+7%). Cheltuielile totale pentru servicii IT şi de afaceri vor depăşi un trilion $ în anul următor, cu cea mai mare contribuţie din partea sectorului bancar, de producţie şi guvernamental.

Pieţele emergente revin, cu sprijin guvernamental

O revenire a cheltuielilor consumatorilor va contribui la stimularea piețelor emergente în acest an, în timp ce în următorii cinci ani acestea vor fi caracterizate de investiţii comerciale, inclusiv guvernamentale. Guvernele din mai multe economii emergente investesc intens în proiect smart city şi transformare digitală, ceea ce va conduce la o perioadă susţinută de creşteri ale bugetelor IT guvernamentale pentru tehnologii cheie.

În multe economii dezvoltate, guvernele se concentrează asupra investițiilor directe în domeniul TIC ca mijloc de a stimula productivitatea și de a diversifica economia, urmărind, de asemenea, stimularea investiţiilor din sectorul privat în noile tehnologii 3rd Platform”, a mai spus Minton. „Investiţiile majore precum Digital India şi Saudi Vision 2030 sunt exemple de proiecte naţionale care vor genera oportunităţi pentru furnizorii IT în următorii cinci ani”.


Tags: ,

Trackbacks

Leave a Trackback