Care sunt principalele noutăți pe piața soluțiilor de electro-alimentare?

Tendinte (de , August 11, 2017)

Nevoia reducerii consumurilor de energie, care au ajuns să reprezinte aproximativ jumătate din costul total de funcționare, și creșterea cerințelor de disponibilitate venite din partea clienților finali obligă centrele de date să adopte noi soluții de electro-alimentare.

Alimentarea cu energie a fost considerată timp de decenii un punct nevralgic al centrelor de date. Iar remediul tradițional s-a bazat pe principiul simplu, dar costisitor: „Bigger is better!“

Rețeta a început însă să piardă teren în prima decadă a anilor 2000, o dată cu creșterea interesului pentru îmbunătățirea eficienței energetice și mai ales a înmulțirii downtime-urilor neplanificate, care au devenit tot mai costisitoare. Nevoia de schimbare s-a acutizat în ritm cu creșterea densității energetice la nivel de rack, a prețului energiei electrice, a cerințelor de disponibilitate și a presiunii exercitate de reglementările și standardele adaptate în legislațiile naționale.

Soluții inovatoare și resurse regenerabile

Așa se face că oferta tradițională a început să fie concurată de soluții noi, care câștigă lent dar sigur o cotă de piață tot mai consistentă. Un exemplu în acest sens sunt soluțiiw de alimentare modulare (Modular Power Solutions), care vin cu un plus de flexibilitate pe zona de design și promit reduceri de costuri în mediile high-densities. O altă nișă cu potențial este considerată cea a soluțiilor Intelligent Rack Power Distribution Unit (IPDU), care permit controlul detaliat al consumului de energie la nivel de echipament și intervenția rapidă în cazurile cu risc de suprasarcină. În plus, soluțiile IPDU pot fi conectate cu senzori de temperatură și umiditate și interconectate cu sisteme complexe de monitorizare și management, de tip DCIM, facilitând scenarii de optimizare extinse.

O altă zonă cotată cu șanse de creștere este cea a surselor alternative de energie. Tot mai multe centre de date investighează oportunitatea utilizării energiei solare și/sau eoliane, mai ales în zonele în care nivelul de disponibilitate al soluțiilor clasice de electro-alimentare este scăzut. Pe de altă parte însă, cum niciun Data Center nu își poate asuma riscul de a fi dependent de o singură sursă de alimentare și utilizează un mix de tehnologii, introducerea în ecuație a „regenerabilelor“ complică situația, pentru că presupune găsirea unui echilibru dinamic între necesități și condițiile climaterice. La momentul actual, utilizarea intensivă a surselor de energie regenerabilă pare a fi apanajul unor giganți precum Google (care își asigură 61 MW din energia solară), Amazon (100 MW din energie eoliană) sau Apple (care analizează oportunitatea valorificării energiei mareelor).

Cerere în creștere pe zona UPS

O nișă de piață care înregistrează creșteri constante este cea a soluțiilor de power-backup, respectiv a soluțiilor UPS (Uninterruptible Power Supply), alimentată de cerințele tot mai ridicate de disponibilitate. Conform analiștilor, piața UPS va atinge în 2021 o valoare de 6,1 miliarde USD, crescând anual cu 8,7%.

Este o estimare revizuită pe plus anul trecut (valoarea anterioară a ratei anuale de creștere fiind de 6,5%), și probabil că va mai suporta modificări odată cu intrarea în forță pe piață a echipamentelor cu baterii Lithium-Ion, o alternativă viabilă la tradiționalele baterii VRLA (Valve-Regulated Lead-Acid). Așteptările sunt mari, pentru că baterile Li-Ion vin cu o serie de avantaje directe: amprentă la sol mai mică – un element important pentru numeroase centre de date care se confruntă cu limitări de spațiu –, greutate redusă și un cost total mai mic. Deși există voci care contesta ultimul argument, costul de achiziție al bateriilor Li-Ion a înregistrat o scădere de peste 50% în intervalul 2007-2015 și, conform TechNavio, va continua să scadă până în 2021.

Există deci premise solide pentru ca, în decursul următorilor patru ani, să asitam la o transformare în masă a strategiilor de electro-alimentare ale centrelor de date, obligate să concureze cu giganți precum Google, Amazon sau Microsoft.


Tags: , , ,

Trackbacks

Leave a Trackback