Jocuri video pas cu pas la GameDev Academy

Featured, Interviuri (de , July 14, 2017)

Recent s-au deschis înscrierile la GameDev Academy, prima şcoală informală de dezvoltare de jocuri din România. Am discutat cu Andrei Istrate, Co-Fondator GameDev Academy, despre cursuri, softurile folosite, logistica din sălile de curs, dar şi despre perspectivele studenţilor GameDev Academy.

IT TRENDS: Cine sunt inițiatorii GameDev Academy și ce a stat la baza acestui proiect?

Andrei Istrate: În România, interesul pentru dezvoltarea de jocuri video crește simțitor de la an la an. Industria locală este din ce în ce mai creativă, așadar și nevoia de resurse este din ce în ce mai mare. Din discuțiile cu companiile care au nevoie de colegi noi, indiferent dacă sunt indie (independente) sau companii multinaționale, am remarcat că sunt o mulțime de oportunități de carieră, dar că nivelul candidaților este în cele mai multe cazuri sub nivelul așteptărilor din punct de vedere al pregătirii profesionale.

Punând pe hârtie plusurile și minusurile pe care le-am sesizat în tot acest timp, împreună cu Constantin Marcu, finanțatorul proiectului, am hotărât să venim cu o soluție care să întâmpine atât nevoia unui individ care vrea să învețe să facă un joc de la zero, cât și nevoia unui angajator de a fluidiza procesul de recrutare. Şi așa am ajuns la conceptul de GameDev Academy, prima școală informală pentru dezvoltatorii de jocuri video de la noi.

IT TRENDS: Care este programa de studiu, cui se adresează și cine sunt trainerii?

A.I.: În momentul de față, punem la dispoziție șapte cursuri, iar în curând programa va fi extinsă cu cel puțin alte patru. Cursurile de game design, testare de jocuri video, Unity, Maya 3D, grafică 2D și animație 3D sunt deja deschise și cei intersați pot completa formularul de înregistrare de pe site, urmând ca în curând să dăm start înscrierilor la cursurile de programare Swift, level design, 3DS Max și Zbrush.

Programa a fost structurată în așa fel încât să poată fi înțeleasă de orice cursant, indiferent de vârstă sau pregătire. În primă fază, toate cursurile au un sesiuni introductive, cu scopul de a forma o bază, iar treptat gradul de dificultate crește, astfel că la finalul cursurilor, participanții să aibă cunoștințele necesare pentru a dezvolta propriul joc. Trainerii din cadrul academiei sunt specialiști bine pregătiți, cu o istorie în această îndustrie, toți dornici să ajute la pregătirea următoarei generații de profesioniști.

IT TRENDS: Cât durează cursurile, cum se desfășoară și ce costuri implică pentru cursanți?

A.I.: Cursurile au o durată de la trei la șase săptămâni, iar participanții au la dispoziție logistică de ultimă generație, cu care pot asimila lecțiile într-un mod facil și prietenos. Practic, cursanții trebuie să vină la sediul GameDev Academy doar cu dorința și ambiția de a învăța să creeze jocuri, deoarece resursele sunt nelimitate – de la calculatoare performante și adaptate softurilor pe care le vor aprofunda, o locație exclusiv destinată lor, până la sprijin constant oferit de trainerii academiei. Mai mult, ideea de proiect în sine este dezvoltată după modelul marilor centre globale de acest gen, fără note sau sesiuni, care să pună presiune pe participanți. Lecțiile” constau în dezbateri deschise și multă, multă practică. În fond, vorbim despre o nișă în care abilitățile creative și tehnice se dezvoltă doar pe bază de exercițiu constant.

De exemplu, la cursul Maya 3D, cu o programă foarte aplicată, unde de la bun început cursanții încep să modeleze primul obiect 3D, participanții se familiarizează cu softul și cu interfața de lucru. Modulul pune bazele interacțiunii cu Maya, realizarea modelului High Poly și al geometriei Low Poly, dar și texturare și UV-uri. Acestea sunt doar câteva dintre aspectele pe care le aprofundează, însă programa este foarte bine structurată, astfel încât să înțeleagă procesul creării unui joc pas cu pas.

Un alt curs foarte căutat este Unity pentru începători”, unde participanții învață despre Unity User Interface, Unity Game Objects, Scripting in Unity, Mobile Deployment, dar și ce oportunități profesionale au.

La nivel de costuri, taxele de participare diferă de la un modul la altul și variază de la 450 RON la 1300 RON.

IT TRENDS: Ce perspective au cei care urmează aceste cursuri?

A.I.: GameDev Academy este conceput pentru a oferi un punct de plecare către o carieră în domeniu. Nenumăratele colaborări cu studiouri din țară le oferă cursanților acces la stagii de practică la cele mai cunoscute companii din industrie. Așadar, indiferent că vorbim despre testare de jocuri, animație 3D sau programare Swift, cu siguranță absolvenții GameDev Academy vor beneficia de pregătirea și sprijinul trainerilor, pentru a găsi un loc de muncă care să le aducă satisfacții personale și, bineînțeles, profesionale. Ca o confirmare a celor spuse, deja o parte dintre cursanții actuali și-au găsit loc de muncă în cadrul companiilor de profil din București.

IT TRENDS: Care este tendința în industria dezvoltării de jocuri și cum se poziționează România în acest context?

A.I.: La nivel local, piața de dezvoltare de jocuri video este estimată la aproximativ 112 milioane de euro, iar potențialul de extindere este imens. Mai ales în contextul în care jocurile sunt dezvoltate sau optimizate atât pentru piața de smartphone-uri, tablete, PC sau consolă. Pe piața locală avem cinci mari dezvoltatori de jocuri video, și anume Ubisoft, Electronic Arts Games, Gameloft, Amber Studio și King, iar împreună cu cele peste 60 de studiouri indie, România a fost poziționată pe harta GameDev Map globală. Datorită acestor cifre și achievements, sunt convins că țara noastră are tot ce îi trebuie pentru a deveni unul dintre huburile principale ale dezvoltatorilor de jocuri video din Europa de Est.


Tags: , , ,

Trackbacks

Leave a Trackback