Digital Mastery sau măiestria noastră digitală cea de toate zilele

Opinii (de , April 21, 2017)

Digital Mastery. Acesta este răspunsul meu scurt la întrebarea “Ce vă definește?”

La prima vedere Digital Mastery (sau Măiestria digitală) pare un concept oarecum elitist, teoretic și prea puțin palpabil.

Cu toții jinduim către nivelul de expert sau de maestru al unui domeniu. Puțini însă sunt determinați cu adevarat să atingă acest nivel învățând și practicând zi de zi, ani la rând, elementele binecunoscute, mainstream, dar preocupându-se permanent de asimilarea ultimelor trenduri în domeniu. Pentru mine și echipa de la Temperfield, atingerea și practicarea nivelului de Digital Mastery nu e un deziderat, ci o continuă căutare, definire și asumare a lui ca standard.

Mastery reprezintă o stare de spirit, o permanentă perfecționare, atât în zona tehnologiilor și proceselor tradiționale, cât și explorarea oportunităților oferite de tehnologiile noi. Căutăm și transmitem permanent nivelul Mastery, chiar dacă e vorba de servicii de IT de rutină, dar care bine implementate pot crește eficiența sau reduce considerabil costurile. Același standard îl aplicăm și când identificăm noi posibilități de a realiza proiecte critice pentru transformarea digitală a business-ului clienților noștri.

Abordarea Mastery poate face diferența între proiectele de tip “merge și așa” și cele după care exclami “wow, nu îmi imaginam că lucrurile pot fi făcute cu asemenea rezultate”. Proiectele de transformare digitală fiind proiecte strategice pentru companie, nu permit nivelul “merge și asa”, miza rămanerii lor în business devenind prea mare, iar managerii si specialistii IT pot deveni responsabili pentru acest esec.

Iată câteva exemple concrete de Digital Mastery, implementate de echipa Temperfield în ultimii ani. Fiecare use-case este, evident, unul specific pentru clientul și conjunctura respectivă, însă abordarea de tip Mastery este cea care ar trebui să devină un nou standard de performanță comun tuturor proiectelor, inclusiv cele din compania voastră.

Mastery Case 1: relocare datacenter principal Leroy Merlin fără impact în business pentru serviciile IT (comunicații, aplicații de business, WiFi, VoIP, etc).

Provocare: Abordarea Mastery devine critică atunci când obiectivul e continuitatea business-ului.

Rezultat Mastery = planificare + expertiză + adaptare la evenimente + lipsă “surprize” în livrabile + activitățile afacerii neafectate

Ce am livrat?

  • infrastructură temporară funcțională în noua locație;
  • migrare treptată a serviciilor, controlat, fără impact asupra utilizatorilor și implicit fără impact negativ de business;
  • mutare fizică infrastructură cu transport special, în masini și rute separate, pentru a preveni eventuale situații neprevăzute; asigurare transport IT specializat;
  • mutare noduri de comunicații în noua locație;
  • planificare proiect, 10 specialiști implicați în funcție de aria de expertiză;
  • constrângeri severe de timp pentru eliberarea locației vechi, cu downtime planificat minim.

Mastery case 2: Automatizare procese în proiect cloud privat

Provocare: 500 de specialiști în diverse echipe din diverse țări livrau către clienți servicii specifice companiei. Pentru aceste livrări, procesul intern de pregătire a prerechizitelor de infrastructură se putea intinde  pe 7-10 zile.

Rezultat Mastery: Rapiditate! Time-to-market! Eficiență! Diminuarea încărcării echipei IT pentru operațiunile curente. (Self-service)!

Ce am livrat?

  • un mediu de private cloud în care s-a automatizat și orchestrat întregul proces astfel încât acesta durează acum sub 1 oră (post-aprobare; mecanismul de aprobare integrat în platformă);
  • alte nevoi acoperite de proiect:
   • ciclu de viață integrat – dupa durata alocată pentru desfașurare proiect se face reclaiming printr-un proces automat;
   • second day operations: beneficiarii interni (specialiștii) au la dispozitie un portal self-service din care pot face diverse actiuni asupra elementelor de infrastructură provizionate;
   • flux de aprobare integrat în platformă – fiecare utilizator poate vedea statusul pentru o cerere proprie.

Mastery case 3: Audit technologic, operational și strategic pentru companie lider în telecomunicații

Provocare: Complexitate ridicată pentru elemente de infrastructură critice. Durată proiect – 9 luni. Diverse medii: virtualizare servere, virtualizare desktop, operations management, cloud.

Rezultat Mastery: claritate superioară asupra riscurilor și a planului de acțiune pentru diminuare, percepție imbunătățită despre oportunitățile viitoare, expertiză tehnică aprofundată care să ducă la insight-uri noi. Toate acestea au generat optimizarea resurselor existente și maximizarea eficienței pentru investițiile deja facute. Viziune asupra posibilităților ce apar prin conectarea reală dintre tehnic și business, conștientizarea implicațiilor și oportunitățtilor aduse de tehnologie asupra dezvoltării companiei.

Ce am livrat?

  • Identificarea și plan de reducerea riscurilor.
  • Corelare informații “hard” legate de infrastructura deținută cu informații “soft”, de oportunitate și necesitate, rezultate din discuții cu diverse departamente, pentru generare propuneri de optimizare, pentru identificare oportunități de adaptare la trenduri, care să fie aliniate cu strategia de dezvoltare a organizației.
  • Livrabilele au permis îmbunătățirea considerabilă a designului curent, reducerea riscurilor și creșterea eficienței operaționale, capturarea oportunităților strategice.

Mastery case 4: Optimizare performanța Storage-IO în mediul virtual cu platforme de stocare high-end enterprise

Provocare: optimizarea substanțială a parametrilor de funcționare a unor echipamente de stocare (investiții majore), care performau mult sub asteptări în mediul virtual. Cerințe deosebite din punct de vedere nivel de performanță per VM (IOPS, latency).

Ce am livrat?

Maximizarea performanțelor investiției realizate  prin:

  • identificarea problemelor de configurare și troubleshoot;
  • evaluare status curent și identificarea potențialelor soluții pentru rezultatele dorite;
  • implementarea de recomandări pentru adaptarea configurației; redesign al arhitecturii  pentru atingerea performanțelor dorite;
  • definire scenarii care pot acoperi cel mai bine nevoile operaționale cu tehnologiile deținute.

Rezultate Mastery: Peste 700% față de situația inițială și peste 200% față de criteriile de succes ale proiectului.

Veți spune că “Mastery comes with costs”. Poate, dar lipsa unui Mastery vine cu costuri mai mari de operare, cu eficiență redusă, cu oportunități de dezvoltare de business neidentificate și ratate. De câte ori nu ați spus “Ieftin e prea scump!”?

In plus, a lucra cu specialiști la nivel de expert permite identificarea și limitarea riscurilor, ceea ce în final duce la o eficiență financiară mai bună decât alegerea inițială a variantei “mai ieftine”. Mastery vă ofera acel value-for-money, acel cost rezonabil pentru a avea acces la rezultate de top, care aduc în final un ROI nesperat.

Dacă și proiectele voastre au nevoie de Mastery, e timpul să ne cunoaștem.  Noi, cei de la Temperfield vom aduce mereu Mastery în călătoria voastră digitală! Haideți să măiestrim digital împreună pentru proiecte de succes.

Temperfield – Mastery driving into your digital journey!

Calin Damian, CEO Temperfield

Antreprenor de 10 ani și expert in proiecte complexe de infrastructura IT, Cloud, Systems Automation, Virtualization, Software Defined Datacenter, Performance Optimization, Datacenter Relocation, Business Continuity Planning, Disaster Recovery, Solutions Optimization, Datacenter Architecture.

Trainer cu expertiză în servicii profesionale IT, formator pentru +2.500 cursanți, cu peste 12.000 ore de training în 8 țări.  De 10 ani, Călin și echipa de practicieni de la Temperfield pun cu entuziasm în practică viziunea de a sprijini companiile în adoptarea transformării digitale, cu abordarea potrivită fiecărei companii.


Tags: ,

Trackbacks

Leave a Trackback