Cloud privat, public sau hibrid? Ce e mai bun pentru noi?

Opinii (de , April 20, 2017)

Unii analiști sunt de părere că termenul de “Cloud privat” nu este atât de important ca noțiunea de ”mediu de calcul distribuit” care poate accelera provizionarea și poate aloca în mod dinamic resursele în funcție de modul în care workloadurile sistemului variază în dimensiuni, grad de utilizare și costuri implicate.

În prezent există câteva opțiuni principale de rulare a aplicațiilor de companie:

  • arhitecturi vechi, bazate pe medii clasice de mainframe-uri;
  • infrastructuri bazate pe ferme de computere de mare performanță;
  • arhitecturi moderne ce rulează pe resurse dedicate și însilozate din centre de date sau facilități de colocare;
  • structuri de Cloud privat din centre de date enterprise sau servicii administrate bazate pe tehnologii bare metal;
  • structuri virtuale de Cloud;
  • servicii publice de Cloud.

Din perspectivă economică, diferențele esențiale între opțiunile de calcul sunt ilustrate prin una dintre extremele resurselor proprii dedicate ce implică costuri fixe, indiferent de modul în care sunt folosite, și resursele pay-per-use partajate, ce implică costuri variabile, în funcție de cum și cât sunt utilizate. Comparația între cheltuielile de Capital (CapEX) și cele Operaționale (OpEX) este des menționată. Dar această comparație poate să fie destul de dificilă în situațiile, destul de comune, în care unele dintre resursele fixe pot fi închiriate – cu migrare a costurilor în zona operațională, iar unele dintre instanțele rezervate se raportează ca și cheltuieli de Capital. Orice mix între aceste două abordări extreme de resurse poate fi privită ca o arhitectură hibridă. A se vedea tabelul:

PRIVAT HIBRID PUBLIC
Proprii sau închiriate ß——–à Pay-per-use
Dedicate ß——–à Partajate
Capacitate fixă ß——–à Capacitate variabilă
Costuri fixe ß——–à Costuri variabile

Un mediu hibrid de Cloud computing include în mod tipic utilizatori și/ sau obiecte conectate, resurse private de Cloud, precum și unul sau mai multe servicii publice de Cloud. Există o multitudine de configurații bazate pe aceste elemente. În cazul administrării unor pagini de Web statice, balansarea workloadurilor poate direcționa utilizatorii către resurse publice sau private. În alte cazuri, Cloudul poate acționa ca un serviciu frontend, în timp ce centrul de date al companiei este componenta de backend. La limita cealaltă, serverele companiei acționează în frontend, în timp ce Cloudul public asigură funcțiile de backend. Cel mai simplu exemplu ar fi comenzile de achiziții sau înregistrările de tranzacții care pot fi inițiate într-un Cloud privat, în timp ce bazele de date ale tranzacțiilor sunt stocate în Cloud public.

Într-un scenariu din ce în ce mai viabil, cel mai adesea denumit “Cloud bursting”—aceeași arhitectură de aplicații poate fi rulată în ambele structuri de Cloud, iar resursele de calcul publice pot fi folosite în mod elastic, pe măsură ce solicitările depășesc capacitatea dedicată a resurselor de companie.

Mulți analiști privesc modelul de Cloud public ca pe o ultimă verigă în lanțul evoluției proceselor de calcul, folosind analogia cu utilizarea energiei electrice. Totuși, în mod virtual, fiecare cerință dintr-o largă varietate de contexte, este îndeplinită printr-un amestec hibrid între ambele tipuri de resurse, dedicate sau pay-per-use. De exemplu, serviciile de transport pot fi asigurate atât de flote de companie private, cât și prin servicii de închiriere. Cerințele pentru spațiile de birouri pot fi asigurate fie prin clădiri care sunt proprietatea corporației, fie prin servicii de închiriere. Cerințele de capital sunt îndeplinite atât de cheltuielile de capital deținut, cât și de cele de capital închiriat. Utilizarea tot mai intensivă a bateriilor de celule solare de pe acoperișurile clădirilor de birouri poate fi comparată cu servicii electrice private găzduite în Cloud, iar aplicațiile de business pot fi comparate cu serviciile de iluminare, aer condiționat, aerisire, ventilație, încălzire, etc. ce completează utilitatea publică a electricității.

Acest articol este un fragment din ghidul dedicat Cloudului Hibrid, inclus în Catalogul Cloud Computing Romania, editia a 6-a HYBRID CLOUD, publicată în Aprilie 2017. Comandați ediția tipărită a Catalogului printr-un email la office@agora.ro și veți afla tot ce trebuie să știți despre Cloudul Hibrid!


Tags: , ,

Trackbacks

Leave a Trackback