Cartea ta ȘTIE că o citești?

Opinii (de , April 20, 2017)

Din păcate, nu la fel stau lucrurile cu siturile web: atenție, cititul online nu este anonim! Atunci când deschideți navigatorul, vă întâmpină o avertizare referitoare la cookies, mici programe pe care majoritatea siturilor vizitate le descarcă în calculatorul Dvs. Cookie-urile servesc proprietarilor de situri tocmai la a afla ce anume ați vizitat, cât timp ați petrecut pe situl lor, ce anume vă interesează și care sunt obiceiurile Dvs. atunci când navigați. Toate aceste informații colectate sunt extrem de valoroase atât pentru companiile de marketing, cât și pentru eventualele servicii secrete interesate. Și NU – așa cum am mai spus – scuza ieftină „eu nu am nimic de ascuns” nu funcționează nici pentru oamenii cinstiți, din același motiv pentru care nu doriți ca baia sau dormitorul Dvs. să aibă pereți de sticlă!

Rețeaua Tor și navigatorul web asociat, numit Tor Browser sunt instrumente importante pentru oricine dorește să-și păstreze anonimatul atunci când folosește calculatorul. Despre cum funcționează Tor – o vastă rețea de computere (numite relay-uri) menită să „încurce urmele Dvs.” față de cei care vă urmăresc – am mai vorbit în paginile revistei (v. Tor, ceapa care luptă cu Sistemul, în ITTrends din februarie 2016). Dacă trăiți într-o zonă a lumii care este supusă unei opresiuni politice majore, folosirea rețelei Tor poate însemna nu doar singurul mod de a vă exprima gândurile online, în mod democratic, ci și o importantă asigurare pentru libertatea și viața Dvs. De aceea, Tor este un instrument larg folosit de jurnaliști și militanți politici (whistleblowers); indiferent dacă calculatorul Dvs. rulează Windows, GNU/Linux sau MacOS, puteți contribui la întărirea siguranței noastre, a tuturor, instalând un relay Tor. Cu Orbot, chiar și telefonul mobil poate fi folosit pentru a rula Tor!\

În 2014, o investigație a rețelei germane de televiziune ARD a dezvăluit faptul, greu imaginabil, că Agenția Națională de Securitate (NSA) declară ca suspectă – și urmărește prin programul XKeyScoreorice persoană care citește online populara revistă LinuxJournal. De o „atenție specială” „se bucură” și utilizatorii (cunoscuți) ai rețelei Tor, cei care folosesc distribuția GNU/Linux Tails (o distribuție special concepută pentru asigurarea intimității online), precum și persoanele care instalează programe de criptare a informației pe calculatorul propriu. Pasămite, vinovați de vreun delict sau nu, cei care posedă suficientă voință și cunoștințe tehnice pentru a încerca să scape din plasa supravegherii electronice generalizate trebuie tratați diferit față de marea masă a publicului netehnic, care ignoră sau subestimează pericolul!

Investigația ziariștilor germani a fost preluată și larg comentată de alte publicații importante, ca ZDNet sau PCWorld – ultima oferă informații tehnice cititorilor săi despre cum pot instala simplu un relay Tor. TheGuardian și TechSpot anunță că guvernul Rusiei – „prietenos”, cum îl știm, cu libertatea de exprimare – a instituit un premiu de peste 100.000 $ pentru orice cetățean rus care pot „sparge” rețeaua de anonimizare. Devine evident că diversele agenții guvernamentale și servicii secrete se întrec în a crea o psihoză publică împotriva Tor, pentru a-i speria și îndepărta utilizatorii, pe care-i portretizează, nejustificat și „în grup”, ca „extremiști” și „teroriști”. Însă unii nu se lasă ușor intimidați: câteva biblioteci publice din statul american  Massachusetts au reacționat instalând sistematic Tor, pentru protecția anonimatului cititorilor ce vin în sălile lor de lectură.

În fine, scandalul public iscat de dezvăluirea că NSA ar fi ascultat până și telefonul mobil al      d-nei cancelar Merkel a dus la rezultate neașteptate în Germania. Investigațiile ulterioare au arătat nu doar că serviciul secret german BND a spionat parteneri europeni în folosul NSA, dar a făcut-o cu  mult mai puțină supraveghere judecătorească decât agenția americană.

În acest război mondial al informațiilor, Dvs. cât preț puneți pe anonimat și pe libertatea personală?


Tags: , ,

Trackbacks

Leave a Trackback