Wand.education™- prima platformă din România prin care profesorii pot crea lecții digitale interactive în mai puțin de 5 minute

Tendinte (de , February 1, 2017)

La începutul lunii Decembrie 2016 SIVECO Belgia a lansat Wand.education™, o platformă de creare a lecțiilor interactive, care poate fi utilizată individual de către profesori și totodată implementată și la nivel de școală.

Detalii despre aceasta soluție inovativă, al cărui slogan este „Lecții interactive, create ușor” ne dă Marius Prodana, Product Manager la SIVECO România.

Ce aduce nou aplicația în modul de abordare a conținutului educațional?

Marius Prodana: Aș începe cu un exemplu foarte simplu trăit cred că de oricare dintre noi ca elevi. După fiecare lecție, sau la finalul unui semestru, trebuia să repetăm lecția sau lecțiile pentru pregătirea unui test final. Învățam pe moment, poate luam și o notă bună a doua zi și după aceea uităm tot. Însă, toate studiile ne arată că repetarea prin citire este cel mai ineficient mod de a învăța și doar ne dă impresia că știm mai bine conținutul, totul petrecându-se la nivelul memoriei de scurtă durată.

Pentru a stoca informații noi la nivelul memoriei de lungă durată sunt câteva procese care pot fi aplicate și unul dintre acestea este rechemarea informației din memoria de lungă durată. Deși creierul nu este un mușchi, această rechemare a informației definește mai bine legăturile neurale care stochează acea informație.

Poate că pare complicat, dar în Wand.education este foarte simplu. Profesorii pot crea în doar câteva minute un set de teste formative ce includ activități de învățare autentice și relevante pentru elevi, ajutându-i pe aceștia să fixeze informația la nivelul memoriei de lung durată dar și să își poată aminti acea informație atunci când au nevoie de ea.

Pe langa acest scurt exemplu, Wand.education poate ajuta profesorii în realizarea unor activități de învățare cu un profit cognitiv superior dar și printr-o mai bună înțelegere a progresului elevilor, profesorii putând astfel ajuta procesul de predare și învățare pentru a acoperi nevoile fiecărui elev.

Wand.education își propune democratizarea conținutului digital interactiv de calitate, permițând fiecărui profesor să creeze în câteva minute activități de învățare care în mod tradițional puteau fi realizate doar cu ajutorul unei echipe de dezvoltare software.

Prin jocuri educaționale, activități de testare sau activități formative, profesorii pot de acum implica activ elevii prin intermediul tehnologiei digitale.

Principala noutate cu care Wand.education vine în modul de abordare a conținutului educațional la clasă stă în conștientizarea faptului că profesorii nu mai sunt simpli consumatori de resurse digitale destinate predării la clasă. Acestia sunt co-autori care vor să își poată crea propriile lecții digitale, adaptate la cunoștințele și realitățile elevilor.

Cu Wand.education, ne propunem să le oferim platforma necesară pentru a face asta cu succes.

Care sunt condițiile prin care un profesor poate accesa aplicația?

Marius Prodana: Wand.education este disponibil în două versiuni, Wand Create și Wand Inspire.

Wand Create este și va rămâne gratuit pentru toți profesorii, fiind disponibil prin simpla creare a unui cont în cadrul platformei. Durează un minut să îți faci contul și primești acces instant.

Wand Inspire este o versiune superioară, disponibilă prin plata unui preț anual, care însă oferă o serie de funcționalități suplimentare care permit profesorilor să creeze mai multe lecții, mai interactive, oferă un spațiu privat de creat lecții și acces instant la inginerii noștri de suport tehnic.

Platforma poate fi implementată și in scoli?

Marius Prodana: Oferim și o versiune la nivel de școală, cu un rol de administrator al platformei la nivelul școlii și cu prețuri adaptate la nevoile școlilor din România. Școlile ne pot scrie oricând la adresa noastră de contact pentru a primi o ofertă personalizată.

Cât este de ușor pentru un profesor să creeze lecții digitale cu produsul dv? E nevoie de un training de specialitate?

Marius Prodana: Pot începe prin a spune că sunt activități de învățare care pot fi create de către profesori în doar câteva secunde.

Partea inovativă constă în utilizarea unor template de învățare pre-definite. Practic tot ce înseamnă design, arhitectura informației, ergonomie, resurse grafice, design instrucțional și interacțiuni sunt deja create iar profesorii nu mai trebuie decât să adauge conținutul educațional.

Legat de instruire, Wand.education este suficient de ușor de folosit încât să nu fie nevoie de instruirea profesorilor. Ne spun asta chiar profesorii din școlile din UK și Malta, unde produsul a fost pilotat.

Cum poate fi folosit Wand.education de către profesorii din școli mai puțin dotate, fără acces internet, proiector sau tablete? 

Marius Prodana: Wand.education este o platformă flexibilă și poate fi utiliziată chiar și în clasele dotate doar cu bănci și tradiționala tablă neagră. Modelul flipped-classroom este foarte popular și este doar una din metodele instrucțioale pe care profesorii le pot aborda în acest caz.

Profesorii pot folosi Wand.education și ca un instrument de asignare a temelor pentru acasă, putând crea activități cu rol formativ pe care elevii trebuie să le rezolve acasă după fiecare lecție. Asta i-ar ajuta pe elevi să fixeze cunoștințele cheie iar profesorii ar avea o privire de ansamblu cu progresul elevilor.

Prezența unui proiector îi poate ajuta pe profesori să proiecteze activitățile din Wand.education în sala de clasă iar prezența tabletelor pentru fiecare elev va permite scenarii avansate de utilizare, în care elevii pot lucra individual activitățile de la clasă pe tabletă, iar profesorii pot vedea în timp real progresul acestora, oferind ajutor doar celor care au nevoie.

O parte din profesori sunt reticenți la utilizarea tehnologiilor digitale, spunând că tot predarea tradională funcționează cel mai bine. De ce ar încerca aceștia Wand.education?

Marius Prodana: Wand.education nu își propune să ia locul activităților colaborative sau proiectelor școlare care au poate cel mai mare impact în procesul de învățare. Wand.education este realizat pentru a îmbunătăți semnificativ o parte din activitățile școlare, cum ar fi predatea materiei sau evaluarea formativă a elevilor.

Când a fost inventată acum mai bine de 2000 de ani, hârtia era foarte criticată de filozofii din Grecia antică, spunând că trecerea de la predarea prin discurs la predarea prin intermediul hârtiei va avea un impact negativ asupra studenților…o retorică similară cu cea de azi în privința utilizării dispozitivelor mobile la clasă. Au fost nevoie de mulți ani pentru înțelegerea modului în care hârtia poate fi utilizată și uite că azi încă este cea mai utilizată tehnologie la clasă.

Nu cred că există nicio îndoială că tehnologia digitală va lua locul hârtiei în timp, însă ce este cel mai important, cred că am ajuns la acel nivel de maturitate în care putem înțelege cum trebuie folosită o unealtă digitală la clasă. Ne place să credem că Wand.education este unul dintre acele prime produse care deschid o nouă etapă în utilizarea tehnologiilor digitale în procesul de predare și învățare.

Nu cerem acelor profesori reticenți decât să ne dea o șansă și să își facă un cont pe http://wand.education

autor Marius Prodana,Product Manager,SIVECO România

Material publicat în ITTrends nr 12/2016

 


Tags:

Trackbacks

Leave a Trackback