Introducere în Bioinginerie Medicală

Focus (de , February 2, 2017)

Ingineria biomedicală reprezintă punerea în aplicare a principiilor și tehnicilor de rezolvare a problemelor de inginerie din medicină. De asemenea, ingineria biomedicală implică aplicarea conceptelor, cunoștințelor și abordărilor din domenii de inginerie diverse pentru rezolvarea de probleme din domeniul medical.

Problemele de ordin medical sunt atât de variate încât implementarea acestora presupune realizarea de aplicații de la cele mai complexe, precum sisteme informatice pentru spitale, la realizarea unor dispozitive relativ mici si simple precum înregistrările electrozilor sau traductorilor utilizați pentru a monitoriza activitatea unor anumite procese.

Inginerie este un domeniu inovator, abordările fiind extrem de diverse, de la automobile la industria aerospațială, de la poduri sustendate la sumbanrine. Aspecte de inginerie mecanică, inginerie electrică, inginerie chimică, știința materialelor, chimie, matematică și informatică sunt toate integrate cu biologia umană în inginerie biomedicală pentru a îmbunătăți sănătatea umană, fie că este vorba de nivelul membrelor protetice sau de un progres în identificarea proteinelor in interiorul celulelor.

Există mai multe subdomenii  în cadrul ingineriei biomedicale, inclusiv proiectarea și dezvoltarea de dispozitive medicale active și pasive, implanturi ortopedice, imagistică medicală, de procesare a semnalelor biomedicale, țesuturi și  celule stem, și inginerie clinică.

Pentru ca procesul de rezolvare de probleme să fie eficient este necesară formarea unei echipe multi-disciplinare care să răspundă nevoii medicale apărute. Echipa este formata din trei tipuri de agenți, precum inginerul clinic, inginerul de design, care lucrează în industrie și cercetătorul științific. Rolul fiecăruia este esențial și foarte bine definit în procesul de rezolvare de probleme. Partajarea de informații și cunoștințe pluri-disciplinare va duce astfel la înțelegerea mai bună a situației biomedicale, să se poată aplica raționamente care să conducă la soluții eficiente.

Inginerii biomedicale lucrează pentru o gamă variată de soluții. Există oportunități în industrie pentru a inova, proiecta și dezvolta noi tehnologii; în mediul academic promovarea cercetării duc la lărgirea limitelor ceea ce duce la posibilitatea de testare, de implementare și dezvoltare de noi instrumente de diagnosticare și echipamente medicale.

Dr. Ing. Raluca-Andreea Nedelcu

Asistent universitar la Universitatea Politehnica București și cercetător în domeniul eHealth, Life Long Learning și ingineria sistemelor

 


Tags:

Trackbacks

Leave a Trackback