Dispozitive IOT pentru casa inteligentă

Tendinte (de , February 13, 2017)

În articolele trecute am menționat curentul tehnologic Internetul Tuturor Lucrurilor (en Internet of Things, IOT) și am oferit câteva posibile aplicații în medicina participativă, cum ar fi gestionarea astmului. Până când aceste direcții se vor concretiza în produse comercializate pe scară largă, cu un efect vizibil asupra modului de viață, IOT are momentan un succes mai mare în alte domenii, de exemplu în soluțiile de tip casă inteligentă.

Cea mai simplă definiție pentru o casă inteligentă este o casă automatizată în care încalzirea, iluminatul, ventilația, aerul condiționat și securitatea sunt controlate și automatizate. De asemenea aparatura casnică (frigidere, cuptoare, aparate de spălat) se poate interconecta la sistemul informatic pentru monitorizare și control. Pornind de la automatizarea proceselor existente, de la comunicarea mașină-mașină, se propun noi cazuri de utilizare sub umbrela conceptului de casă inteligentă cum ar fi localizarea interioară sau crearea unui mediu prietenos și asistiv pentru persoane cu nevoi speciale.

În acest articol voi insista mai puțin pe concepte și mai mult pe exemplificarea prin produse deja existente pe piață, în domeniul securității și monitorizării, pentru a ne face o idee mai bună asupra nivelului tehnologic la care s-a ajuns.

Un produs care a surescitat mult interes îl reprezintă termostatul inteligent NEST, acum la a treia generatie. Acest termostat poate să controleze sistemele de încălzire și răcire, folosind senzori pentru a monitoriza prezența și algoritmi pentru a controla temperatura bazați pe mișcările din casa. Vechile versiuni foloseau senzori de prezență (near field) cu o rază de 1 m în timp ce noua versiune prezintă un senzor Farsight care detectează prezența la mai mult de 3 metri. Termostatele sunt foarte configurabile, utilizatorii putand să iși facă conturi pe site-ul Nest pentru a-si alege preferințele.

Beon este promovat ca un bec inteligent. Fiecare bec are un modul care include o baterie pentru a permite becului să lumineze fără curent, un microfon care asculta soneria sau alarma și o componentă Bluetooth care permite sincronizarea cu telefonul inteligent. De asemenea becul învață comportamentul utilizatorului și poate fi comandat de la departare prin mobil, de exemplu pentru a parea că cineva este acasa.

Sistemul de securitate Scout este bazat pe un hub Wi-Fi la care se pot conecta mai multe module cum ar fi : senzori de acces, senzori de mișcare, cameră video. Componentele comunică intre ele printr-o rețea wireless de tip mesh, fiecare nouă componenta extinzând raza de acțiune. Sistemul poate fi configurat de utilizator prin reguli simple de tipul “ dacă .. atunci…”

August Smart Lock este un lacăt inteligent care înlocuiește încuietoarea de la ușa de intrare. Lacătul este comandat prin Bluetooth ceea ce înseamnă că se poate comanda de pe telefonul inteligent al utilizatorului, fiind pe piață aplicații atât pentru Android cât și pentru IOS. Lacătul se inchide automat la 30 s – 5 min dupa ce a fost deschis și se pot trimite “chei” virtuale prietenilor prin aplicația de mobil.

Camera Nest este o camera video cu o rezoluție de 1080p, vedere pe timp de noapte, comunicare bi-direcțională, alerte de sunet și de mișcare și posibilitatea de configurare a zonelor interzise. Tot în familia Nest menționez și Nest Protect, un detector de fum si monoxid de carbon care poate trimite alerte prin wi-fi pe telefon, sau, daca nu există wi-fi, poate emite alerte sonore. De asemenea are senzori de caldura, umiditate, prezență și lumină ambientală pentru a detecta prezența oamenilor.

Cu toate produsele noi apărute apare și problema standardelor și ecosistemelor diferite, importantă pentru utilizatori și probabil principala piedică în calea adoptării pe scară largă. De cele mai multe ori dispozitivele inteligente de la producători diferiți nu comunică între ele, necesită fiecare propria aplicație pe mobil sau au chiar nevoie de rețele wireless diferite (Zigbee, Zwave, Insteon, Itron etc.) Eforturile marilor producători se concentrează acum pe oferirea de „agregatoare” capabile să comunice cu cât mai multe tipuri de dispozitive precum și pe dezvoltarea de interfețe naturale ( gesturi, activare vocală).

Autor : Andrei Vasilățeanu


Tags:

Trackbacks

Leave a Trackback