Lenovo ThinkPad – istoria se scrie sub ochii noștri

Featured, Focus (de , December 11, 2015)

imagesThinkPad este una dintre cele mai cunoscute și apreciate mărci de laptop-uri. Istoria brandului are deja 23 de ani vechime, primul ThinkPad fiind anunțat și lansat pe piață de către IBM în 1992. În 2005, odată cu vânzarea diviziei de PC-uri a IBM către Lenovo, brandul ThinkPad a trecut și el în proprietatea Lenovo, continuând să fie marca sub care sunt comercializate unele dintre cele mai bune și mai dorite laptop-uri, ultrabook-uri, convertibile și tablete.

Cu alte cuvinte, ThinkPad este deja un element de referință în istoria calculatoarelor portabile, continuând să scrie istoria sub ochii noștri.

De altfel, în luna mai a acestui an, la aniversarea a 10 ani de la achiziția diviziei de PC-uri a IBM, Lenovo recunoștea faptul că această achiziție a determinat în mod hotărâtor evoluția companiei, propulsând-o de la statutul de producător de PC-uri în China, la un adevărat competitor la nivel global, așa cum este astăzi: una dintre cele mai inovative companii din punct de vedere tehnologic ale lumii. În ultimul deceniu, Lenovo a cunoscut o creştere extraordinară a business-ului, devenind numărul 1 mondial pe piața PC-urilor și numărul 3 mondial pe piața smartphone-urilor, tabletelor şi a serverelor x86.

De când a încheiat achiziţia diviziei de PC-uri de la IBM, Lenovo a investit masiv în cercetare şi dezvoltare, ducând expansiunea brand-ului Think către noi categorii de produse precum stații de lucru şi servere, dar şi design comercial şi inovaţii, inclusiv tablete şi convertibile. De asemenea, tot în această perioadă, produsele marca Think au câștigat peste 2.600 de premii de design şi de produs.

Tot în acest an a fost depășit numărul de 100 de milioane de laptop-uri ThinkPad vândute.

Nu mai miră pe nimeni faptul că la încheierea exercițiului financiar pentru al 2-lea trimestru (2015-2016), [Q3 la noi], Lenovo rămâne lider în categorie pentru al zecelea trimestru consecutiv, cu o cotă de piață record de 21,2%, la distanță semnificativă față de următorul clasat, compania livrând 15 milioane de PC-uri în acest trimestru.

În mod tradițional laptopurile ThinkPad aveau carcasa neagră, din magneziu, fibră de carbon sau titan. ThikPad-urile au introdus în timp o serie întreagă de inovații, cum ar fi TrackPoint (butonul roșu dintre taste, cu care se poate naviga), ThinkLight, (un bec LED deasupra ecranului pentru iluminarea tastaturii), Active Protection System (un senzor de accelerație care detectează momentul în care un ThinPad cade și retrage automat capetele de citire ale hard disc-ului pentru a evita daunele), design roll cage (un cadru care protejează tastatura la flexare), balamale din oțel inoxidabil, un cititor biometric de amprentă, Client Security Solution (pentru îmbunătățirea securității, care utilizează Trusted Platform Module (TPM) și ușurează implementarea în companii), suita de aplicații de administrare ThinkVantage Technologies și canalele de drenare care reduc daunele ce ar putea să apară în cazul în care vărsăm din greșeală lichide pe tastatură.

Să vedem, în continuare, câteva dintre cele mai recente modele ThinkPad aflate azi în portofoliul Lenovo.

Lenovo ThinkPad E460/560

E450Laptop-urile din seria E sunt destinate utilizării în birouri mici, acasă, companii mici și în sectorul educațional, sau mai concis, pentru IMM-uri și consumer. Ele sunt echipate cu procesoare Intel Core de generația a 4-a (până la i7) și cu plăci grafice AMD Radeon. Memoria poate ajunge până la 16 MB RAM, iar capacitatea de stocare pe HDD până la 1 TB. Durata de viață a bateriei este de până la 9 ore. Oferă diverse posibilități de conectare: VGA, HDMI, USB, Ethernet, și cititor de carduri 4-in-1. Performanțele multimedia sunt îmbunătățite cu Dolby Advanced Audio și difuzoare stereo. Aceste modele au ecrane de 14″ și respectiv 15,6″, sunt optimizate pentru Windows 8.1 și costă în jur de 550. Spre deosebire de formatul ThinkPad clasic, această serie vine cu colțuri rotunjite și diverse opțiuni de culoare pentru carcasă.

Lenovo ThinkPad L440/540

L440Laptop-urile din seria L sunt destinate utilizării în companii, acoperind zona de mijloc din punct de vedere al performanței și un raport preț/performanță foarte eficient. Ecranele disponibile sunt tot de 14″ și 15,6″, HD, HD+ sau Full HD. Ele sunt foarte ușor de administrat deoarece incorporează tehnologia Intel vPro. Sunt echipate cu tastatură de precizie cu Trackpad și TrackPoint, iar la modelele de 15″ au și bloc numeric (NumPad) separat. Durata de viață a bateriei este de până la 12 ore. Prețul de vânzare este în jur de 650.

Lenovo ThinkPad T550

T540T550 este mai subțire (22 mm) și mai ușor (2,26 kg) decât modelul precedent, intrând în clasa ultrabook-urilor. Acesta poate fi echipat cu procesoare Intel Core de generația a 5-a, placă grafică Nvidia, un ecran 3K IPS de 15″ și are o durată de viață a bateriei de până la 24 de ore. Posibilitățile de extensie includ 2 sloturi DIMM, 3 porturi USB 3.0, VGA, mini-DP și disc optic. Capacitatea de stocare este de până la 1 TB HDD și până la 512 GB SSD. Prețul de vânzare este în jur de 970.

Lenovo ThinkPad Helix

helix-mobileCu Helix intrăm în zona convertibilelor, acesta putând fi utilizat atât ca notebook, cât și ca tabletă. De altfel, Lenovo ne oferă 4 scenarii posibile de utilizare: laptop, tabletă, stand și tablet+. Ecranul Full HD (1920 × 1080) de 11.6″ este detașabil și poate fi utilizat independent pe post de tabletă. Ecranul, cu Gorilla Glass, este multitouch și este oferit suport pentru Windows 8. Durata de viață a bateriei este de până la 10 ore. Helix este echipat cu procesoare Intel Core M de generația a 3-a, are o capacitate de stocare de până la 256 GB și un ecran FHD 1080p IPS de 11,6″. Prețul de pornire este în jur de 945.

Lenovo ThinkPad Yoga

YogaThinkPad Yoga este un ultrabook convertibil, 2-in-1, cu un ecran care se poate roti până la 360 de grade și cu 4 moduri posibile de utilizare: laptop, stand, cort și tabletă. În cazul utilizării în modul tabletă sau stand, tastatura este blocată datorită sistemului “Lift and Lock”, patentat de Lenovo. De remarcat este faptul că Yoga are doar 19 mm grosime și cântărește doar 1,6 kg. Procesoarele sunt Intel Core i, de generația a 4-a. Ecranul de 12,5″ este multitouch (10 degete) și este oferită și conectivitate NFC. Capacitatea de stocare este de până la 1 TB HDD și 256 GB SSD. Opțional, poate fi utilizată și facilitatea de recunoaștere a vorbirii, denumită Lenovo Voice Control. Durata de viață a bateriei este de până la 8 ore. Preț de pornire: în jur de 1.000.

Lenovo Tablet ThinkPad 8 și ThinkPad 10

Tablet10Tabletele ThinkPad sunt poziționate ca tabelete de business. ThinkPad 8 este echipată cu un procesor Intel Bay Trail Atom Z3770, cu 2 GB de RAM și până la 128 GB capacitate de stocare. Ecranul este IPS de 8,3″, cu un raport 16:10 și o rezoluție de 1920×1200 pixeli. Carcasa este din aluminiu, include un port micro HDMI, camera foto din spate/față este de 8/2 megapixeli (cu flash) și poate oferi conectivitate 4G. Sistemul de operare este Windows 8.1 Pro.

ThinkPad 10 are, evident, un dispaly de 10,1” (1920 x 1200) WUXGA și vine echipată deja cu Windows 10. Durata de viață a bateriei este de până la 10 ore. Conectivitatea oferită este Wi-Fi, WWAN, USB 2.0, micro HDMI și 4G (LTE). Capacitatea de stocare este de 64 GB sau 128 GB, camera foto din față este de 2 MP, iar cea spate de 8 MP, cu autofocus și flash. Procesorul este Intel Atom Z3795 Quad Core. Pentru acest model sunt disponibile mai multe accesorii, dintre care enumerăm doar tastatura magnetică și creionul (stylus). Prețul de pornire pentru ThinkPad 10 este în jur de 500.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon

X1 CarbonX1 Carbon este vârful de gamă al seriei de portabile ThinkPad, fiind »cel mai ușor (1,36 kg) și mai subțire (19 mm) ultrabook de 14″, acest lucru datorându-se carcasei din fibră de carbon. Interacțiunea cu X1 Carbon poate avea loc atât prin tastatură, cât și prin atingere (touch), voce sau gesturi. X1 este echipat cu procesor Intel Core i7 cu vPro, placă grafică GT3 și un ecran WQHD (2560×1440). Nu are HDD ci doar SSD de până la 512 GB. Memoria poate fi de 4 GB sau 8 GB. Durata de viață a bateriei este de până la 8,6 ore. Prețul de vânzare pornește de la 1.150 (cu procesor i5) și poate ajunge și depăși 1.900 (cu procesor i7). Ușor și elegant, am putea spune că X1 Carbon este un ultrabook pentru premianți.


Tags: , , , ,

Trackbacks

Leave a Trackback