Despre prietenii tăi ce mai ştii?

Opinii (de , December 7, 2015)

Violeta-Loredana-Pascal-300x292A fost odată ca niciodată…

… o vreme în care oamenii nu aveau e-mail, Facebook, Yahoo messenger şi telefonul era un lux. Dar familiile şi prietenii păstrau legătura. Ştiau unii despre alţii. Îşi scriau scrisori – lungi epistole detaliate cu întâmplări importante dar şi cu amănunte care ar fi părut altora derizorii. Chiar poveşti de dragoste se trăiau la depărtare şi se întreţineau prin scrisori. Iar când reuşeau să se întâlnească, oamenii recuperau timpul cât nu s-au văzut, rudele aflau detalii diverse despre viaţa din alte oraşe şi despre evenimentele care au avut loc de când s-au văzut ultima dată ori de la ultima scrisoare.

Mai aproape de zilele noastre…

… telefonul a devenit mai accesibil. Aşa se face că, adesea la final de săptămână, multe familii se sunau şi păstrau astfel o legătură mai directă. Mai mult, puteau analiza diverse evenimente care aveau loc mai uşor – costurile apelurilor fiind mai mici.

Astăzi

Astăzi am zice că este foarte uşor să păstrăm legătura unii cu alţii. Să interacţionăm. Să comunicăm.

Dar aşa este oare?

Discutam cu soţul meu pe acest subiect acum câteva zile şi el spunea că atunci când progresul tehnologic ajută ca o activitate/o acţiune să fie realizată mai uşor, aceea se banalizează. Şi pentru că devine ceva banal, la îndemâna oricui, este privit ca un lucru comun şi îşi pierde din importanţă. Nu mai este apreciat.

În cazul comunicării, pentru că putem scrie imediat ceva şi publica în cadrul unei reţele de socializare sau trimite prin intermediul unui SMS ori e-mail, discuţiile, interacţiunea ajung să piardă din conţinut.

Informaţii luate din actualizările de pe Facebook

Sigur, Facebook-ul este utilizat în mod diferit de persoane. Unii publică detalii diverse despre întâmplările prin care trec, în timp ce alţii sunt mai rezervaţi. Dar mai toţi au impresia că pot şti cu siguranţă ce fac prietenii lor doar în baza informaţiilor publicate de ei pe Facebook şi, eventual, pe blog.

Mi-aduc aminte începutul uneia dintre primele orele de la cursul de sociologie de la facultate în care ni s-a explicat că întrebarea „Ce mai faci?” este una de deschidere, dar una la care nimeni nu aşteaptă un răspuns detaliat ci doar pe vestitul „Bine”, pentru a putea trece mai departe la ceea ce au de spus/cerut. Şi ştiu persoane care îşi întreabă prietenii ce fac, la telefon sau când se întâlnesc ori când discută on-line, şi răspunsuri de genul „Pe aici”, „Cu treabă”, „Pe afară” etc. sunt considerate suficiente pentru ca apoi să se treacă la motivul telefonului.

Sigur, sunt momente în care se sună tocmai pentru a se cere ceva. Sunt discuţii on-line cu acelaşi scop. Dar nu cumva tocmai această rapiditate, oportunitate a interacţiunii imediate indiferent de moment şi chiar de mediu, face ca esenţa să dispară din conversaţii? Ca atenţia la detalii, ca răbdarea de a afla ce face interlocutorul să dispară mult prea repede?

Dacă aţi analiza cele mai recente discuţii pe care le-aţi avut cu cei pe care îi consideraţi prieteni, aţi fi mulţumiţi? Şi nu doar de modul în care s-a realizat interacţiunea în ceea ce priveşte interlocutorul şi relaţia lui cu voi, ci şi invers: aţi trecut dincolo de acel „bine” şi aţi aflat mai multe despre noutăţile din viaţa prietenilor voştri?

Este evident că nu orice discuţie va deveni una de conţinut, mai ales dacă interacţionaţi des cu o persoană sau alta. Dar ar trebui să existe şi asemenea discuţii, poate mai des, pentru a-i cunoaşte pe ceilalţi cu adevărat şi pentru ca alţii să ne cunoască.

Dar pentru acest lucru trebuie să existe disponibilitate de ambele părţi – pentru că da, merită semnalat şi faptul că sunt persoane care mereu îi întreabă pe ceilalţi ce fac, şi află detaliile, nemulţumindu-se cu acel „bine”, în timp ce interlocutorii vorbesc doar despre ei. În comunicare sunt roluri şi roluri, la fel şi în prietenie. Dar n-ar strica, poate, ca uneori să se schimbe rolurile. Şi n-ar strica, poate, ca interacţiunea să dobândească mai multă substanţă şi să meargă dincolo de trivial, de imediat, de banal.

Voi cât ştiţi despre viaţa prietenilor dincolo de ce publică pe Facebook sau răspund rapid?

Şi când aţi avut ultima oară o discuţie complexă, care a trecut dincolo de problemele de la birou şi de planurile de vacanţă?

Acum mai am o singură întrebare: care-i primul prieten pe care-l veţi contacta?

Vorbim, dar nu comunicăm!


Tags: , , ,

Trackbacks

Leave a Trackback