DIASPORA* – sau cum să spunem NU Facebook

Opinii (de , February 22, 2012)

“Vom reuşi să oferim Libertate într-un dispozitiv atât de ieftin, de fiabil şi de atent proiectat, de către noi şi pentru noi, încât oamenilor ce scotocesc prin reţea nu le va mai fi posibil să concentreze putere, să adune date sau să opereze vreun fel semnificativ de supraveghere asupra vieţilor noastre private. Nu vom face asta curând, ci chiar acum.” Prof. Eben Moglen despre FreedomBox, în cuvântarea ţinută la Open World Forum, Paris, octombrie 2010.

La ora când scriu aceste rânduri, în majoritatea oraşelor Europei – inclusiv din România – au loc masive proteste de stradă împotriva controversatului tratat ACTA. Nu vă voi obosi, repetând – pentru a nu ştiu câta oară – care sunt restricţiile inacceptabile pe care adoptarea ACTA le-ar aduce libertăţii fiecăruia dintre noi (vedeţi legi-internet.ro/blogs/index.php/2012/01/30/acta-top-cinci-probleme). Mă voi mulţumi să spun doar cã aceste restricţii depăşesc cu mult zona aşa-zisei “piraterii” (simpla descărcare neautorizată de muzică, filme sau programe) sau chiar stricta arie de interes a utilizatorilor de calculatoare. De la medicină şi avocatură până la ştiinţă şi comerţ, trăim într-o lume dominată de electronică, iar libertatea neîngrădită în folosirea computerelor se intersectează, de mult, cu înseşi drepturile civile şi electorale fundamentale, cu libertatea de expresie, cu dreptul la informare necenzurată, cu învăţarea…

Protestele recente au arătat că, prin ACTA, oamenii se simt îngrădiţi şi spionaţi în propriile case, iar insistenţa guvernelor şi a marilor corporaţii americane – în primul rând a Hollywood-ului – de a impune tratatul la nivel internaţional nu a făcut decât să adâncească împotrivirea publicului.

Internetul ar fi un loc mai bun dacă ar fi şi sigur, dacă nu ar trebui să vă încredeţi (doar) în buna-credinţă a ISP-iştilor pentru a avea la dispoziţie comunicaţii sigure. Voi prefera să vă aduc în atenţie două instrumente securizate care să vă ajute să vă protejaţi singuri de excesele unui Internet prea poliţienesc.

Mai întâi, despre reţelele sociale: omniprezentul, dar mult prea periculosul Facebook.

Secretul tehnic al acestei mari reţele, dar şi cheia succesului financiar al proprietarului său este unul simplu: concentrarea datelor. Informaţiile pe care fiecare dintre Dvs. le introduce în Facebook – de la parolă şi până la informaţiile personale din profil, “prieteni” şi Like-uri pentru diferite persoane, fotografii, idei sau produse – sunt găzduite pe serverele unei singure companii, într-o imensă, dar unică bază de date. Din păcate, concentrarea datelor şi controlul administrativ centralizat asupra informaţiei fac aceste servere mediul ideal pentru analize complexe şi statistici, cum sunt cele dezvoltate de serviciile de informaţii sau de marile companii de marketing.

DIASPORA* este o reţea socială pe web, echivalentă cu Facebook. Ea se află încă la început – software- ul este în fază de testare alpha – dar îşi propune să înlăture, printre altele, şi neajunsul menţionat. Prin construcţie, DIASPORA* este o reţea descentralizată: software-ul care o alcătuieşte rulează pe mai multe servere, distribuie geografic şi administrativ, astfel încât puteţi alege cărui nod al reţelei (numit “pod”) îi încredinţaţi informaţiile Dvs. În plus, nicio companie nu are control unic asupra întregii structuri, aşa că este virtual imposibil ca o singură entitate să analizeze întreg conţinutul de informaţie, să îl cenzureze sau să întrerupă abuziv funcţionarea întregului.

Dacă sunteţi un administrator de reţea cu oarecare experienţă, v-aţi putea instala propriul pod, pe care îl puteţi integra în marele ansamblu. Detalii despre cum să faceţi asta se găsesc la github.com/diaspora/diaspora/wiki/Installing-and-Running-Diaspora. Astfel, aveţi control complet asupra nodului de reţea care găzduieşte informaţia referitoare la Dvs. Este inutil să adaug că software-ul DIASPORA* a fost proiectat şi dezvoltat, de la bun început, ca Software Liber, astfel încât să garanteze libertatea utilizatorilor şi a dezvoltatorilor săi şi în viitor.

Harta pod-urilor mondiale DIASPORA* se găseşte la podupti.me şi este, de pe acum, impresionantă… !

Și pentru că tot am vorbit despre restricţiile impuse de ACTA, ne gândim, fără să vrem, la “torenţi” şi la descărcarea fişierelor din Internet. De aceea, pe lângă OneSwarm (despre care am vorbit în articolul precedent) poate că nu ar strica să amintesc şi alt instrument securizat, recent folosit pentru schimbul de fişiere în regim peer-to-peer.

RetroShare este un instrument complex de comunicare, care vă permite nu numai să schimbaţi mesaje instant cu prietenii Dvs., dar şi să trimiteţi fişiere, să găzduiţi forumuri şi canale de discuţii. Comunicarea se face într-o manieră descentralizată, independentă de serverele (şi de controlul) oricărei companii furnizoare de servicii, printr-un protocol securizat, care oferă atât criptarea comunicaţiilor (intimitate online), cât şi autentificarea reciprocă a utilizatorilor. Ca şi în cazul DIASPORA*, software-ul folosit este liber, are variante de GNU/Linux, Windows şi MacOS şi vă permite să vă instalaţi oricând propriile noduri/servere, ca parte integrantă a reţelei.

Aştept cu plăcere comentariile şi ideile Dvs. la adresa razvan.sandu [at] zando.ro.


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  7 Comments

 • nicu says:

  imi pare rau sa dezumflu balonul asta dar desi am cont pe Diaspora de mai bine de un an, acolo nu e nimic, e un pustiu total. cei care au refuzat Facebook s-au dus in schimb pe G+, unde poti gasi mai toate persoanele importante din FOSS, daca ceva va detrona Facebook, nu va fi Diaspora ci G+.

 • Da, mi-am facut si eu cont pe unul dintre site-urile diasp listate. Am ales un server din Germania in ideea ca e mai serios ( 99,9% uptime ). Plin de nemti pe acolo desigur insa cand am incercat sa dau search dupa cunoscuti care au conturi pe Diaspora ( nu stiu pe ce server insa ) sau macar sa gasesc alti romani n-am avut nici un rezultat. In concluzie cred ca, in pofida ideii de retea sociala distribuita, contul este doar local. Sa fie serverul prost configurat? Am incercat sa ma informez inclusiv la maestrul Sandu daca altii au avut o experienta mai buna si …

 • http://en.wikipedia.org/wiki/Distributed_social_network

  Citesc pe net ca Friendika este mai matura dar mai putin mediatizata decat Diaspora si fara suport financiar :O !!

 • @nicu
  Sunt utilizator zilnic al DIASPORA* și observ acolo conținut din ce în ce mai divers și de mai bună calitate (inclusiv știri postate de utilizatori, politică, modă…). DIASPORA* a încetat să mai fie un loc în care doar pasionații de IT schimbă idei între ei.
  Desigur, software-ul fiind, încă, în stadiu alpha, interfața nu oferă, încă, comoditatea Facebook. Dar va veni și asta, primul pas e făcut.

  @Sorin Ghinescu
  Invitați persoanele dorite prin e-mail sau le importați din conturile de Facebook sau Twitter (contul de DIASPORA* oferă această facilitate). Este greu până aduceți primii 10-20 de prieteni, pe urmă veți descoperi cunoștințe comune (folosind sistemul Friend-Of-A-Friend).

  DIASPORA* suferă de faptul că nu e, încă, destul de cunoscută: puteți contribui activ la popularizarea ei, mai ales în rândul utilizatorilor din România. Software-ul fiind în rapidă evoluție, importantă nu este facilitatea X a interfeței grafice, ci arhitectura descentralizată și „democratică” a rețelei (necenzurabilă), care promite o dezvoltare solidă, pe termen lung…

 • Andrei Babiciu says:

  De ce nu Friends of WikiLeaks in schimb?

 • Andrei Babiciu says:

  De ce nu wlfriends.org in schimb?

Trackbacks

Leave a Trackback