Cinci inovaţii pentru următorii cinci ani

Tendinte (de , February 2, 2012)

La sfârşitul lunii decembrie 2011, IBM a anunţat “IBM Next 5 în 5”, o listă de inovaţii ce au potenţialul de a schimba modalitatea în care oamenii îşi desfăşoară activitatea în următorii cinci ani. Lista se bazează pe tendinţe ale pieţei şi ale societăţii, precum şi pe tehnologii emergente din cadrul laboratoarelor de cercetare IBM din toată lumea, care pot face ca aceste inovaţii să devină realitate.

Oamenii vor avea mai multă putere
Orice obiect care produce căldură prezintă potenţialul de a crea energie ce poate fi stocată. Mersul pe jos. Şedinţele de alergat. Mersul pe bicicletă. Căldura degajată de calculator sau apa din interiorul ţevilor. Progresele în domeniul tehnologiilor de energie regenerabilă vor permite oamenilor să stocheze această energie cinetică, care în prezent este irosită, şi să o folosească pentru a alimenta case, birouri şi oraşe. Cercetătorii IBM din Irlanda caută modalităţi de a înţelege şi minimiza impactul de mediu al convertirii energiei valurilor în energie electrică.

Parolele nu vor mai fi folosite
Construcţia biologică reprezintă cheia identităţii individuale şi, în curând, va deveni cheia protecţiei identităţii. Fiecare persoană are o identitate biologică unică şi în spatele acestei identităţi sunt date. Date biometrice – definiţii faciale, scanări ale retinei şi fişiere vocale – vor fi îmbinate prin intermediul aplicaţiilor software pentru a construi parola online unică ADN.

Abilitatea de a citi gândurile va deveni posibilă
Inginerii IBM cercetează moduri de a lega creierul la dispozitive precum calculatoare şi telefoane inteligente. Cercetătorii din domeniul bio-informaticii au creat căşti cu senzori avansaţi pentru a înregistra activitatea electrică ce poate recunoaşte expresii faciale, emoţii, niveluri de concentrare şi gândurile unei persoane fără a fi necesare acţiuni fizice din partea lor. În următorii cinci ani, aplicaţiile acestei tehnologii vor începe să se vadă în industria de entertainment. De asemenea, doctorii pot folosi această tehnologie pentru a testa modele ale creierului, a asista reabilitarea de pe urma atacurilor cerebrale şi pentru a ajuta la în ţelegerea tulburărilor mentale, precum autismul.

Diviziunea digitală nu va mai exista
În prezent, există 7 miliarde de oameni ce populează planeta. În următorii cinci ani, vor exista 5,6 miliarde de dispozitive mobile – ceea ce înseamnă că 80% din populaţia globală va deţine un dispozitiv mobil. Pe măsură ce costurile de a deţine un telefon mobil devin mai mici, oamenii cu venituri reduse vor avea mai multe beneficii. De exemplu, în India, folosind tehnologia de recunoaştere vocală şi dispozitive mobile, IBM permite cetăţenilor ce nu ştiu să scrie şi să citească să transfere informaţii prin intermediul mesajelor înregistrate pe telefoane.

Mesajele email neimportante vor deveni prioritare
În următorii cinci ani, reclamele nedorite pot părea atât de personalizate şi relevante încât va părea că mesajele spam au dispărut. În acelaşi timp, filtrele spam vor fi atât de precise încât utilizatorii nu vor mai fi deranjaţi de oferte promoţionale. IBM dezvoltă tehnologia ce foloseşte sisteme de analytics în timp real pentru a înţelege şi pentru a integra date de la toate aspectele vieţii, precum reţelele sociale şi preferinţele online, pentru a prezenta şi recomanda informaţii utile pentru fiecare.


Tags: , , , , , , , ,

Trackbacks

Leave a Trackback