CentOS al 6-lea – Linux pentru servere „grele”

Featured, Opinii (de , July 27, 2011)

O întrebare pe care o pun întotdeauna novicii într-ale GNU/Linux-ului este „Ce distribuție să instalez ? Ce îmi recomandați ?”. Când mi se cere sfatul, răspunsul meu este, întotdeauna, tot o întrebare: „La ce vei folosi acel GNU/Linux ?”. Dacă interlocutorul are nevoie de un server, atunci opțiunile mele sunt simple: „Instalează CentOS sau Debian stable”.

Puțini începători în IT înțeleg, din prima, faptul că sistemul de operare este doar o unealtă de lucru. Unealtă care trebuie adaptată scopului urmărit. O alegere bună poate face minuni atunci când vine vorba despre eficiență și viteză de lucru; dimpotrivă, o alegere greșită îl poate costa pe utilizator ore întregi de efort și chin, pentru rezolvarea celor mai simple sarcini. Obișnuiți cu puținătatea opțiunilor din lumea Microsoft Windows, mulți administratori de rețea români nu reflectează prea serios atunci când trebuie să aleagă o distribuție GNU/Linux. Și totuși, diferențele sunt majore. Pentru o stație de lucru sau un laptop vom dori un Linux care să aibă o interfață grafică cât mai prietenoasă și comodă în utilizare, iar software-ul să fie nou, pentru a beneficia de ultimele „cuceriri” tehnologice și de ultima modă. Pentru mulți, laptopul personal este un accesoriu al ținutei de afaceri, la fel ca ceasul, pantofii, telefonul mobil sau bijuteriile. El trebuie să fie rapid și, nu în ultimul rând, spectaculos pentru străini. Pentru un server critic al companiei, însă, criteriile de alegere a software-ului vor fi diferite. Aici urmărim, în primul rând, o stabilitate „de fier” a programelor și un consum cât mai mic de resurse hardware (memorie, încărcare a procesorului și a discurilor). Inevitabil, software-ul va fi ceva mai vechi (deci, mai bine testat), iar „briz-briz-urile” grafice inutile vor lipsi. O documentație scrisă îngrijit, completă și bine pusă la punct, precum și posibilitatea de a obține, contra cost, servicii de asistență IT și instruire – iată alte două avantaje esențiale în mediul de afaceri.

Ținând seama de cele spuse – dar fără a trece sub tăcere sutele de distribuții GNU/Linux existente – în cazul laptop-urilor, mulți utilizatori se vor orienta spre Ubuntu, Fedora, Xubuntu sau Linux Mint, iar în cazul serverelor vor miza, aproape întotdeauna, pe CentOS sau Debian.

 

 

 

 

 

 

 

Community Enterprise Operating System (CentOS, http://www.centos.org) este una dintre cele mai interesante și solide distribuții GNU/Linux existente pe piață. Echipa de dezvoltatori condusă, de la Londra, de Karanbir Singh nu își propune să realizeze o distribuție originală – dimpotrivă. Folosind codul-sursă publicat de compania Red Hat sub licență GPL, CentOS are ambiția de a rămâne cât mai aproape de produsul Red Hat Enterprise Linux (RHEL) al companiei amintite. Practic, din distribuția Linux sunt înlăturate doar logo-urile și referirile juridice de orice fel la firma Red Hat, iar sistemul de actualizare online al programelor este modificat astfel încât să nu se utilizeze ca sursă serverele private ale acesteia (rețeaua Red Hat Network RHN).

Pentru cei care doresc să cunoască amănunțit software-ul Red Hat înainte de a încheia un contract de subscripție, ca și pentru firmele foarte mici, CentOS se dovedește a fi o soluție extrem de stabilă, necostisitoare și o excelentă platformă de testare. Pentru distribuitorul american, beneficiile „simbiozei” cu comunitatea CentOS se regăsesc sub forma unui număr mare de programatori și testeri care participă permanent la îmbunătățirea și depanarea principalului produs al companiei.

Dacă Fedora – o distribuție sprijinită oficial de către Red Hat – reprezintă varianta „timpurie” a software-ului, în forma ei incipientă, de testare, Red Hat Enterprise Linux și CentOS sunt forma „matură” a acestuia, care se întoarce către comunitate după procesul formal de selecție, rafinare și control de calitate pe care compania îl aplică Linux-ului. Modelul de afaceri funcționează cu mare succes: bursa americană NYSE Euronext, producătorul de filme DreamWorks, lanțul de hoteluri Marriot, banca GE Money, Mazda Austria GmbH sau Poliția din Saxonia Inferioară sunt numai câțiva dintre clienții importanți care au făcut ca Red Hat să fie azi una dintre cele mai prospere companii IT din lume.

Versiunea 6.0 a distribuției CentOS a fost lansată pe 10 iulie 2011. Ea a fost foarte așteptată de către utilizatori și entuziaști: de obicei, o variantă CentOS urmează distribuției Red Hat Enterprise corespunzătoare cam după două-trei luni; CentOS 6.0 a fost lansat după mai bine de opt luni de așteptare. Dar echipa de dezvoltatori – care include și câțiva români – nu a dezamăgit comunitatea: software-ul este atent testat și stabil și și-a arătat calitățile încă din prima zi după lansare. Din păcate, nu există posibilitatea upgrade-ului la CentOS 6.0 pornind de la o versiune anterioară; altfel, probabil că răspândirea distribuției ar fi fost deja mult mai mare.

Pe plan tehnic, CentOS 6.0 aduce noutăți semnificative, cum ar fi: suportul pentru sistemul de fișiere ext4, posibilitatea folosirii noilor discuri rapide SSD, îmbunătățiri privind consumul de energie în centrul de date, mecanisme de securitate mai rafinate (securitatea informatică Red Hat fiind certificată internațional la un nivelul exigențelor militare), noi interfețe grafice (KDE 4.3), precum și progrese masive în tehnologiile de virtualizare (la nivel de server și la nivel de desktop). De altfel, compania Red Hat este unul dintre „jucătorii” de prima mână în virtualizare, mai ales pentru centre de date mari și servere critice.

Spre deosebire de Red Hat Enterprise Linux și de Debian, distribuția CentOS nu oferă decât variante pentru platforme compatibile IBM-PC (Intel/AMD), în arhitecturi de 32 și 64 de biți. CentOS este forma de GNU/Linux aleasă pentru cele mai multe servere Web ce se găsesc acum online; asta îl face să fie o distribuție foarte populară, cu documentație bogată și suport contra-cost ușor de procurat. În particular, din cauza similitudinii software-ului, documentația oficială Red Hat, disponibilă gratuit la adresa http://docs.redhat.com/ , este aplicabilă și pentru versiunea corespunzătoare de CentOS.

Pentru aceia dintre Dvs. care doresc să instaleze CentOS pe serverele proprii, distribuția este accesibilă liber (legal) și gratuit. Imaginile .iso ale discurilor de instalare – două DVD-uri pentru versiunea de 64 biți, un singur DVD (DVD-R) pentru versiunea de 32 biți – pot fi procurate de la http://www.centos.org sau descărcate prin protocolul BitTorrent folosind fișierele .torrent oficiale. Pentru fiecare dintre cele două arhitecturi hardware mai sunt disponibile și câte un CD minimal de instalare prin rețea (netinstall-CD), precum și câte un LiveCD, care poate fi utilizat pentru testare fără instalare pe harddisk.

Ca de obicei, aștept cu plăcere comentariile și întrebările Dvs. la adresa razvan.sandu@zando.ro.


Tags: , , ,

  7 Comments

 • liv1305 says:

  “puținătatea opțiunilor din lumea Microsoft Windows”?

  Care sint optiunile asa de putine pe Windows?

  Imi trebuie Photoshop si Autocad. Gimp si Qcad sint niste jucarii cu care se lucreaza incet, iar pe deasupra greu si de invatat.

  Deci pe Linux nu am optiuni de a inlocui Photoshop si ACAD. Ramine sa trec la Mac unde functioneaza perfect amindoua.

 • Nicu says:

  Știu, e frustrant că încă nu există alternative demne de comparație cu Photoshop sau AutoCAD, dar majoritatea oamenilor nu folosesc programele astea. Ce-i drept nici nu toți au nevoie de TOATE facilitățile pe care le oferă Photoshop și AutoCAD, deci unii chiar își pot face treaba cu GIMP, Qcad și alte programe specializate.

  Dar…
  – Articolul se referă la CentOS pe servere
  – Tu te referi la Windows pe desktop-uri

 • io says:

  chiar daca titlul se refera la servere … articolul este general.

 • sidro says:

  Articolul se refera strict la partea de servere.

 • Vlad Sorodoc says:

  Ca sa o dau in mintea lui Nicu…

  De ce plm ai avea nevoie de Photoshop si ACAD pe un server de infrastructura sau un server web?????

  De ce ai avea nevoie de acestea pe un server dintr-o companie multinationala in care deobicei “reduc la absurd” se invart doar documente, de colo colo, se tin diferite evidente si chestii de astea???

  Nicu nici dupa ce ai citit tot articolul nu ti-ai dat seama ca e vorba expres de unul din sistemele de operare pentru servere???

 • Nicu says:

  Wow! Nu numai că n-ai citit în întregime comentariul meu, dar nici n-ai observat că-i răspunsesem celui dinaintea mea.

Trackbacks

Leave a Trackback