Sistemele ERP, suport pentru managerii vizionari

Interviuri (de , January 11, 2011)

Cu o experienţă de peste 25 de ani în proiectarea şi implementarea soluţiilor ERP, Epicor Software se află la ora actuală într-o perioadă de creştere accentuată, bazată pe ceea ce reprezentanţii companiei cred că sunt cele mai bune produse de pe piaţă. Despre ERP, Epicor şi piaţa românească am discutat cu Emil Bobocea, Director de vânzări, Epicor Software România.

IT TRENDS: În contextul economic actual, cum ar putea un ERP să ajute o companie să se relanseze?
Emil Bobocea: ERP-ul în sine trebuie văzut ca un instrument pe care cei care conduc companiile îl pot utiliza pentru a-şi eficientiza sau optimiza business-ul. Până la urmă, nu ERP-ul este cel care face lucrurile să meargă mai bine, ci viziunea managementului companiei respective. Rolul nostru este doar acela de a oferi o serie de instrumente concrete persoanelor care conduc companiile respective, prin care acestea îşi pot emula fluxurile de afaceri şi le pot transpune într-o aplicaţie care să le dea mai multă vizibilitate şi mai mult control.

Ceea ce facem noi este să ne implicăm în a oferi un suport companiilor, în direcţia optimizării anumitor indicatori de performanţă, care în final se traduc prin profit, eficienţă, reducere de costuri etc., fiind pregătiţi să le oferim un set de aplicaţii aduse la un nivel tehnologic foarte ridicat. În plus, le oferim siguranţa că în urma implementării sistemelor noastre îşi vor putea controla şi îmbunătăţi aceşti parametri într-un mod măsurabil încă de la începutul implementării.

ITT: Cum se mulează soluţiile Epicor pe piaţa românească?
E.B.: Din punct de vedere al funcționalităților pe care soluțiile noastre le includ putem aborda orice piață, inclusiv pe cea din România. Mai mult decât atât, soluţiile pe care le oferim sunt complet localizate, traduse şi adaptate legislaţiei din România. Singura problemă care ar putea să diferențieze România de alte regiuni în acest moment este legată de capacitatea financiară a companiilor de a investi într-o soluţie de top.

ITT: În ce măsură pot beneficia IMM-urile de soluţiile Epicor?
E.B.: Noi am încercat să dimensionăm soluţii şi pentru acest tip de companii, care deşi din punct de vedere al cifrei de afaceri nu vin cu valori deosebite, au probleme de business similiare cu ale unei companii mari, şi în acest sens ne-am concentrat să definim o serie de soluţii care să se muleze şi pe bugete mai mici. Avem, aşadar, un set de soluţii preconfigurate, care pot oferi un punct de pornire în utilizarea aplicaţiilor Epicor, chiar şi pentru aceste companii.

ITT: Cum vedeţi furnizarea sistemelor ERP în regim SaaS?
E.B.: Potrivit unor studii realizate de Aberdeen Group, în Statele Unite, interesul companiilor mici şi medii de a investi în soluţii de tip SaaS şi cloud a crescut cu aproximativ 61%, o creştere semnificativă faţă de anii precendenţi, drept pentru care Epicor a lansat deja astfel de soluţii pe piaţă, pe care încercăm să le aducem cât mai repede şi în România, sperăm chiar în cursul acestui an.

ITT: Pe ce veţi miza în 2011?
E.B.: Mizăm foarte mult pe noile sisteme Epicor 9, care în momentul de faţă se dovedesc a fi motorul creşterii Epicor la nivel internaţional. De altfel, recent apărutul raport Gartner Magic Quadrant pentru soluţiile de midmarket ne poziţionează ca şi cea mai vizionară soluţie. Ceea ce înseamnă că, din punct de vedere al tehnologiilor utilizate, şi aici vorbim de SOA, Web 2.0, mobilitate, soluţii de BI şi pentru analiză de business, Epicor 9 se poziţionează cam cel mai bine pe piaţă în acest moment. Mă bazez că vom putea avea succes cu aceste soluţii şi în România, în prezent având deja trei proiecte pe rol.

ITT: Vor fi noi lansări în decursul acestui an?
E.B.: Cu siguranţă. Lansările vor urma trend-ul strategiei Epicor, pe de o parte aceea de a continua investiţiile în soluţiile tradiţionale, şi aici mă refer la soluţia iScala, pentru care deja am anunţat o nouă versiune pe 15 decembrie 2010, iScala 2.3 SR3, şi pe de altă parte vom veni cu noi versiuni ale aplicaţiei Epicor 9, îmbogăţită cu funcţionalităţi în special în zona de mobilitate şi de analiză de business. Soluţiile noastre de BI sunt integrate în funcţionalitatea de bază, fără să necesitate aplicaţii third party sau de integrare cu aplicaţiile Epicor. La fel se întâmplă şi cu partea de mobilitate şi CRM. În ultima perioadă, am constatat o creştere a interesului în zona de CRM, aşadar suntem pregătiţi să oferim soluţii complete. În plus, există un interes tot mai mare de a crea un portret cât mai corect al clientului sau al potenţialului client, fiind evidentă o maturizare a modului în care oamenii de afaceri din România încearcă să îşi controleze pieţele pe care operează.

ITT: Care sunt argumentele soluţiilor Epicor în raport cu o soluţie dezvoltată local, pentru piaţa din România?
E.B.: Epicor are deja 25 de ani de experienţă pe piaţa soluţiilor ERP şi acest lucru se vede în primul rând în funcţionalitatea pe care o oferă. Doar experienţa îţi poate aduce un nivel de funcţionalitate foarte ridicat. Şi aici vorbim de o serie de best practices, care se acumulează prin lucrul efectiv cu clienţii în cât mai multe pieţe. Aşadar, funcţionalitatea este un argument extrem de important, iar clienţii care merg alături de noi beneficiază de această funcţionalitate încă de la început. Practic, orice ar dori se găseşte în soluţie.

În al doilea rând, la nivel conducerii companiei noastre există un interes foarte mare pentru această regiune geografică, iar acest lucru se poate vedea chiar prin prisma faptului că am avut lansarea aplicaţiilor Epicor 9 aproape în acelaşi timp cu ţările foarte evoluate din punct de vedere economic, am avut chiar primul proiect de Epicor 9 înaintea multor ţări mai puternice decât România, ceea ce arată că suntem sprijiniţi să aducem clienţiilor din România soluţiile noastre cele mai avansate.


Tags: , , , , , , , , , , , ,

    1 Comment

  • sisteme ERP says:

    Software-ul ERP este o componentă vitală a unei organizații, este practic coloana vertebrală pe care se sprijină întreaga activitate a companiei. Acest sistem este responsabil de stocarea informațiilor și de accesarea ei în timp real. Este sistemul care asigură derularea proceselor interne și tranziția informațiilor de la un departament la altul într-un mod optim, fără erori umane sau erori datorate folosirii mai multor instrumente software neintegrate.

Trackbacks

Leave a Trackback